Belangrijke doorbraak op het gebied van zonne-energie.

De documentaire “De doorbraak van duurzaam” die ’s avonds op 11 mrt. 2016 op NPO 2 werd vertoond, gaf een overzicht van een nieuwe situatie die recent op energiegebied is ontstaan. Tot voor kort werd, als het om zonne-energie ging, gesproken in termen als “te duur” en “teveel risico om er in te investeren” en de Nederlandse overheid heeft tot nu toe ook nog weinig werk gemaakt van serieuze investeringen in de ontwikkeling van schone energie. Om een voorbeeld te noemen: deze week las ik nog dat, als het gaat om de aanschaf van nieuwe dienstauto’s voor de politie, er nog steeds wordt gekozen voor vervuilende diesel als brandstof in plaats van voor schone elektrische voertuigen. Doordat de politie is vrijgesteld van een bepaalde belasting zou dit nu nog goedkoper zijn. Maar de omslag in gedachten is echt nodig want de fossiele brandstof raakt op en in een daarop gebaseerde maatschappij zullen de kosten voor benzine en dieselolie over een aantal jaren dermate duur worden dat de welvaart van de hele maatschappij er drastisch door achteruit zal gaan. De dure kantoorgebouwen kunnen dan niet meer warm worden gestookt en zullen leeg komen te staan. Het transport en het koelen van voedingsmiddelen wordt veel te duur en de welvaart houdt op. Dat is een akelig beeld, maar er is nu nog tijd om te veranderen. Hoe? Door in de komende tien jaar meer te investeren in zonne-energie.
De chinezen hebben dat beter bekeken. Zij hebben vijftien jaar geleden al ingezien dat zonne-energie veel goedkoper zou worden als de zonnepanelen in grote aantallen konden worden geproduceerd. Hun regering verandert niet elke vier jaar van plan, maar ging uit van een lange- termijn- energieplan: steenkool, aardolie-en gas afbouwen en duurzame energie stimuleren. Dus werden er vanaf het jaar 2000 in heel China honderden fabrieken voor de productie van zonnepanelen gebouwd en er werken nu totaal 1 miljoen arbeiders in deze fabrieken die met de modernste productiemiddelen zijn uitgerust. (Zie Foto 1)

fabriek zonnepanelen

Foto 1. Een kijkje in de fabriek van Yingli Solar waar zonnepanelen worden geproduceerd.

In 2014 was het doel nog om in het jaar 2020 100 Gigawatt aan zonne-energie te produceren en 200 Gigawatt aan windstroom, maar het loopt zo goed dat vorig jaar beide doelstellingen nog eens met 50 Gigawatt zijn verhoogd. Wang Zhixin, de productieleider van de chinese zonnepanelenfabrikant Yingli Solar zegt dan ook trots: “Nu produceren we in één jaar wat we vroeger in vier jaar produceerden.” (Foto 2)

Foto 2 Bedrijfsleider  Wang Zhixin

Foto 2 Bedrijfsleider Wang Zhixin

China verhoogt elk jaar zijn productie met 18 Gigawatt. Ter vergelijking: de VS produceert nu jaarlijks slechts 8 Gigawatt. Hoewel de productiekosten aanvankelijk bij lage aantallen ook vele malen hoger waren, heeft de schaalvergroting in China nu toch al tot een doorbraak geleid waardoor zonnepanelen nu kunnen concurreren met andere vormen van energie. (Zie Foto 3)

Foto 3  De grafiek toont dat schaalvergroting  een kostendaling teweeg brengt.

Foto 3 De grafiek toont dat schaalvergroting een kostendaling teweeg brengt.

Ook de oliesjeiks zien er nu de voordelen van in. In de oliestaten worden nu al ja-knikkende oliepompen, die voorheen op energie uit gas liepen, met zonne-energie aangedreven.
In Abu Dhabi werd door DEWA recent een uitbreiding voor een groot veld met zonnepanelen in bedrijf genomen en daar wordt nu, zonder subsidie, voor 5,84 Amerikaanse dollarcent per kWh elektrische energie geproduceerd. (Zie Foto 4)

Foto 4  Met de uitbreiding van het park in Dubai kwam de doorbraak.

Foto 4 Met de uitbreiding van het park in Dubai kwam de doorbraak.

Zijne Hoogheid Sheikh Mohammed maakte, tijdens de inhuldiging van de tweede fase van het 200MW Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, bekend dat in 2030 25% van de energie van Dubai uit schone bronnen zal komen en dat dit in 2050 75% zal zijn. Er is ook wereldwijd belangstelling voor dit project getoond en investeerders van andere landen zien nu eindelijk ook in dat de risico’s voor investeringen in zonne-energie niet groter zijn dan bij projecten voor fossiele brandstoffen of kernenergie. Wereldwijd zijn nu ook slimme investeerders en economen koortsachtig begonnen om hun geld op een duurzamer manier te beleggen.

Al lijkt het besef bij de Nederlandse overheid wat laat door te dringen, gelukkig zijn er ook in Nederland toch wel mensen in het bedrijfsleven die het investeren in duurzame energie wèl zien zitten. Een van hen, Robin Berg, heeft zelfs een nieuw systeem voor de opslag van elektrische energie bedacht. Het idee is dat elektrische auto’s nu al batterijen hebben voor afstanden van 200 á 300 km, maar ze rijden misschien maar 75 km op een dag. Waarom die reserves, als de auto’s stilstaan, niet gebruiken als opslag voor een hele wijk? Er loopt nu een proef in de Utrechtse wijk Lombok. Robin Berg gebruikt dus de batterijen van auto’s om het overschot van de overdag met de op daken van woningen geplaatste zonnepanelen geproduceerde energie op te slaan. Die energie kan dan ’s avonds in de huizen van de op het net aangesloten personen weer worden gebruikt. Het is een mooie oplossing voor de nieuw ontstane situatie waarbij duurzame energie goedkoper wordt dan fossiele brandstof. Onderstaande video toont dit en is een fragment uit de grotere documentaire “De doorbraak van duurzaam.”

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in zonne-energie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s