De Wendelstein fusiereactor.

Samenvatting: Het Duitse Max Planck-instituut is begonnen met tests in de experimentele Wendelstein 7-X-fusiereactor. Die reactor is volgens velen de sleutel voor commercieel bruikbare fusie-energie.

Er zijn twee veelbelovende reactortypes. De Tokomak-reactor is de bekendste. Die reactor heeft de vorm van een donut. De cirkelvorm verstoort echter het magnetische veld, zodat het plasma niet blijft zweven. Het magnetische veld in een dergelijke reactor kan maar even bestaan. De machines kunnen dus niet non-stop draaien. Aan een dergelijke reactor wordt momenteel druk gebouwd in Frankrijk. (Zie hiervoor het artikel over ITER https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2015/12/13/kernfusie-versus-kernsplitsing/ )

Waar het plasma in een Tokomak door een donutvormige magnetische buis loopt, wordt het in een Stellarator-reactor in vreemde bochten geplooid. De cirkel is uit vijf identieke gebogen delen opgebouwd en de buigingen van het elektromagnetische veld werden geoptimaliseerd met behulp van een supercomputer. De bochten compenseren de onevenwichtigheid van het magnetische veld in de cirkelvormige reactor, zodat ook hier het plasma de reactorwand niet raakt. De Stellarator heeft als groot voordeel dat het magnetische veld wel stabiel is, en dat de reactie dus onbeperkt kan blijven voortduren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel drukte vorige week plechtig op de knop voor het eerste experiment, dat helemaal aan de verwachtingen voldeed. Binnen vier jaar moet Wendelstein 7-X al een half uur aan een stuk kunnen draaien, terwijl het momenteel om amper een seconde gaat. Als u op onderstaande link klikt vindt u meer info en tevens een mooie animatie. Daarin wordt het principe van de Wendelstein fusiereactor zichtbaar gemaakt door middel van een ruimtelijk CAD-model. De foto’s tonen enkele beelden uit deze animatie.
http://www.zdnet.be/nieuws/176605/176605/

Afb. 1. Beelden uit de animatie van de nieuwe fusiereactor.

Afb. 1. Beelden uit de animatie van de nieuwe fusiereactor.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in technisch, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s