Hoe is het leven ontstaan?

Vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met de vraag: is het leven ontstaan door schepping of door evolutie? Op deze site over “ontwerp in de natuur” kunt u heel wat argumenten vinden die u zullen helpen om in schepping te gaan geloven, maar de vraag: Hoe is het leven ontstaan? is tegelijk ook het onderwerp van een brochure die door Jehovah’s Getuigen wordt uitgegeven* . Er worden vijf belangrijke vragen in beantwoord. Het artikel hieronder is ontleend aan het eerste hoofdstuk van de brochure.

Wat zeggen veel wetenschappers? Veel wetenschappers die in evolutie geloven, zeggen dat het leven miljarden jaren geleden begonnen is aan de rand van een getijdenpoeltje of diep in de oceaan. Ze denken dat chemische stoffen zich op zo’n soort plek spontaan samenvoegden tot structuren die op bellen leken, vervolgens ingewikkelde moleculen vormden en zich gingen vermenigvuldigen. Volgens hen is al het leven op aarde door toeval ontstaan uit een of meer van deze ’eenvoudige’ oorspronkelijke cellen.
Andere net zo gerespecteerde wetenschappers die ook in evolutie geloven, zijn het daar niet mee eens. Volgens hun theorie zijn de eerste cellen, of in ieder geval de belangrijkste onderdelen ervan, vanuit de ruimte op aarde terechtgekomen. Waarom denken ze dat? Omdat het wetenschappers ondanks alle moeite die ze erin gestoken hebben, niet gelukt is te bewijzen dat uit niet-levende moleculen spontaan leven kan ontstaan. Alexandre Meinesz, hoogleraar biologie, ging in 2008 op dit dilemma in. Hij zei dat er in de afgelopen vijftig jaar „geen proefondervindelijk bewijs is gevonden ter ondersteuning van de hypothese dat het leven op Aarde spontaan uit niets meer dan een moleculaire soep is verschenen, en er zijn geen betekenisvolle vorderingen in de wetenschappelijke kennis die in die richting wijzen”.̶ How Life Began ̶ Evolution’s Three Geneses. Alexandre Meinesz, 2008, blz. 30-33,45

Wat zeggen de feiten? Leven komt altijd voort uit bestaand leven. Kan het zijn dat deze fundamentele wet toch ooit verbroken is als we maar ver genoeg teruggaan in de tijd? Kan leven zich echt spontaan ontwikkelen uit niet-levende chemische verbindingen? Hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt?
Veel wetenschappers denken dat het leven door toeval kan ontstaan vanwege het Stanley Miller- experiment. Daarbij lukte het Stanley Miller om een aantal aminozuren (de chemische bouwstenen van eiwitten) te produceren. Hij deed dat door een gasmengsel waarvan men aannam dat het de atmosfeer van de jonge aarde nabootste, te bestoken met elektrische ontladingen. Na die tijd zijn er ook aminozuren aangetroffen in een meteoriet. Betekent dit dat alle fundamentele bouwstenen van het leven makkelijk door toeval kunnen ontstaan?
Robert Shapiro, emeritus hoogleraar scheikunde aan de Universiteit van New York, zegt dat sommigen hieruit de conclusie hebben getrokken „dat alle bouwstenen van het leven gemakkelijk in experimenten als dat van Miller kunnen ontstaan en in meteorieten voorkomen. Dat is niet het geval.”
Neem nu de RNA-molecule. Die is samengesteld uit kleinere moleculen die nucleotiden worden genoemd. Nucleotiden verschillen van aminozuren en zijn nog iets complexer. Volgens Shapiro „heeft niemand ooit melding gemaakt van nucleotiden die bij een experiment met elektrische vonken zijn ontstaan of in meteorieten [zijn] aangetroffen”. De kans dat een zichzelf replicerende RNA-molecule zich op een willekeurige manier vormt uit een soep van chemische bouwstenen, zegt hij, „is zo onvoorstelbaar klein, dat, zelfs wanneer het maar een keer ergens in het zichtbare heelal zou gebeuren, we moeten spreken van ongelooflijke mazzel”.
Hoe zit het met eiwitmoleculen? Ze kunnen bestaan uit nog geen vijftig of uit wel duizenden aminozuren, die in een heel specifieke volgorde aaneengeregen zijn. Een gemiddeld functioneel eiwit in een ’eenvoudige’ cel bevat tweehonderd aminozuren. Zelfs deze cellen bevatten al duizenden verschillende soorten eiwitten. De waarschijnlijkheid dat ook maar één eiwit dat slechts honderd aminozuren bevat zich ooit spontaan op aarde ontwikkelt, is berekend op een kans van één op de biljard.
De onderzoeker Hubert Yockey, die een voorstander is van de evolutieleer, gaat nog verder. Hij zegt: „Het is onmogelijk dat bij de oorsprong van het leven de eiwitten er het eerst waren.” Er is RNA nodig om eiwitten te maken, maar eiwitten zijn weer betrokken bij de productie van RNA. Maar stel nu dat het extreem onwaarschijnlijke gebeurt, en dat zowel eiwitten als RNA-moleculen bij toeval tegelijk op dezelfde plaats ontstaan. Hoe groot zou de kans dan zijn dat ze zouden samenwerken en dat er een levensvorm zou ontstaan die zichzelf kan repliceren en in leven kan houden? „De kans dat dit bij toeval zou gebeuren (met een willekeurig mengsel van eiwitten en RNA) lijkt astronomisch klein”, zegt dr. Carol Cleland van het Astrobiologisch Instituut van de NASA. Ze vervolgt: „Toch lijken de meeste onderzoekers aan te nemen dat als ze eenmaal weten hoe eiwitten en RNA zich onder de oeromstandigheden in de natuur onafhankelijk van elkaar kunnen ontwikkelen, de samenwerking voor zich spreekt.” In verband met de huidige theorieën over de manier waarop deze bouwstenen van het leven door toeval kunnen zijn ontstaan, zegt ze: „Geen daarvan geeft echt een overtuigende uitleg van hoe dit is gebeurd.”

Dus wat is er gebeurd? Denk eens aan de uitdaging waarvoor wetenschappers staan die denken dat het leven door toeval ontstaan is. Ze hebben een aantal aminozuren gevonden die ook in levende cellen voorkomen. In hun laboratoria hebben ze door middel van goed uitgedachte en geleide experimenten andere, ingewikkelder moleculen gefabriceerd. Uiteindelijk hopen ze alle delen te kunnen bouwen die nodig zijn voor een ’eenvoudige’ cel. Hun situatie is te vergelijken met die van een wetenschapper die met elementen uit de natuur staal, plastic, siliconen en draad maakt, en een robot bouwt. Vervolgens programmeert hij deze robot zo dat die kopieën van zichzelf kan maken. Wat bewijst hij daarmee? Hooguit dat een intelligent wezen een indrukwekkende machine kan bouwen.

Vraag: Waarvoor is meer geloof nodig: om te geloven dat de miljoenen complexe en geordende delen van de cel door toeval zijn ontstaan, of om te geloven dat de cel gemaakt is door een intelligentie? Ter illustratie: Kunt u geloven dat de onderdelen van een auto zich vanzelf zullen samenvoegen tot een complete auto zonder dat daarbij intelligentie nodig is? (Zie Afb.)

*Bron: Brochure “Het ontstaan van het leven” Blz. 4 t/m 6. Deze publicatie van 32 bladzijden die voorzien is van een uitgebreide literatuuropgave kunt u online lezen en/of gratis downloaden op jw.org

Afb. 1.

Afb. 1.

Afb.2 De menselijke cel is alles behalve eenvoudig.

Afb.2 De menselijke cel is alles behalve eenvoudig.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in chemie, Chemische evolutie, Intelligent Design, Wetenschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s