Ontstond het leven door chemische evolutie? Een wetenschapper komt tot inkeer.

Dean Kenyon (geboren in 1939) was een leidend biochemisch deskundige en hij was er aanvankelijk van overtuigd dat het leven zich vanzelf langs evolutionaire weg spontaan had ontwikkeld uit niet-levende chemische verbindingen. In 1969 was Kenyon samen met Gary Steinman co-auteur van het boek Biochemische Predestinatie . (Zie Foto 1)

Foto 1. Dean Kenyon met het boek.

Foto 1. Dean Kenyon met het boek.

Chemicus Stephen Berry lichtte de Kenyon en Steinman theorie alsvolgt toe: “Ze beschrijft de volgende causale keten: de eigenschappen van de chemische elementen bepalen de typen monomeren die in prebiotische syntheses kunnen worden gevormd, die bepalen vervolgens de eigenschappen van de voorkomende polymeren, die bepalen uiteindelijk de eigenschappen van de eerste eobionts en van alle volgende cellen”. Een van de studenten van Kenyon vroeg vijf jaar later echter hoe die chemische verbindingen zich hadden kunnen organiseren zonder de hulp van genetische instructies. Kenyon begon toen te twijfelen en moest toegeven dat die instructies inderdaad noodzakelijk waren. Want de chemische bouwstenen zouden niet toevallig hun goede positie in hebben kunnen nemen. De kans dat een zichzelf replicerend RNA-molecule zich op een willekeurige manier vormt uit een soep van chemische bouwstenen is namelijk “onvoorstelbaar klein”. Afb. 1a (links) geeft een beeld van de complexe chemische structuur van RNA. In Afb. 1b (rechts) is DNA weergegeven.

Afb Chemische opbouw van RNA en DNA.

Afb Chemische opbouw van RNA en DNA.


De volgende vraag was natuurlijk: Wat was de oorsprong van de genetische informatie? Wie of wat heeft die genetische instructies geprogrammeerd? Hoe meer Kenyon daarover nadacht des te onwaarschijnlijker het voor hem werd dat louter toeval daartoe in staat was geweest. Kenyon moest dus toegeven dat zijn theorie, dat de natuur dit zelf had gedaan, toch niet zo logisch was als hij voordien had gedacht. Hij kwam terug op zijn theorie en werd vanaf die tijd iemand die in schepping geloofde.
U kunt Kenyon in onderstaand filmpje na de inleiding zelf horen vertellen hoe dat destijds is gegaan en welke uitwerking deze verandering van idee op andere wetenschappers had.

https://www.youtube.com/watch?v=a2RZzyFTTXo

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in chemie, Chemische evolutie, scheikunde, Video, Wetenschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.