Bijzondere foto van het oog van een honingbij.

Nikon heeft ook dit jaar weer een fotowedstrijd uitgeschreven. In Nikon Small World lag de nadruk op het hele kleine. De inzenders zonden prachtige macrofoto’s in en de winnaar werd de Australische schooldocent en hobby-imker Ralph Claus Grimm. Hij fotografeerde een van zijn bijen die hij dood op de vloer van zijn bijenkast vond en maakte deze close-up van het oog van de bij. (Zie Foto 1) Aan de haren zijn kristallen gele stuifmeel vastgeplakt. In het stuifmeel schuilt tegenwoordig echter het gevaar voor de bij, want in het stuifmeel van sommige gewassen die door de bij worden bezocht zit insectide verstopt. Neonicotinoïde, een nieuw soort insecticide, is schadelijk voor sommige bijensoorten. Vooral wildebijensoorten leggen daardoor het loodje.
De prijswinnende foto is ongelooflijk gedetailleerd. Grimm heeft maar liefst 150 opnamen gemaakt, elk gefocusd op een ander onderdeel van het bijenoog en die opnamen daarna met speciale software aan elkaar geplakt. Heel knap nietwaar?

Foto 1.  Het oog van een bij 120x vergroot. De gele bolletjes zijn stuifmeelkristallen.

Foto 1. Het oog van een bij 120x vergroot. De gele bolletjes zijn stuifmeelkristallen.


Maar nog knapper is wat een levende bij doet. Die ziet met elk van zijn duizenden oogfacetten een iets ander beeld en deze beelden worden in de uiterst kleine hersentjes van de bij tot één totaalbeeld samengesteld. Dat is heel bijzonder, temeer als je beseft dat hier ook software of een programma voor nodig is. Maar de Almachtige God Jehovah is blijkbaar ook een uitstekend Programmeur.
Ook kan de bij met dit bewonderenswaardig ontworpen visuele systeem razendsnel zien wanneer iets zich van het gezichtsveld van het ene oogfacet naar dat van het andere beweegt. Hierdoor kan hij bedreigingen zoals een slaande hand of een hongerige mus snel ontwijken.
Wat jammer dus dat deze nuttige bijen, die onontbeerlijk zijn om gewassen te doen groeien, door gevaarlijke pesticiden vergiftigd en gedood worden. Want we willen toch ook in de toekomst nog lekkere honing op onze boterham kunnen blijven smeren en van fruit genieten?
Hieronder de link naar de website waarop u ook nog 25 andere prijswinnende macrofoto’s van de inzenders kunt bekijken:
http://www.theatlantic.com/photo/2015/10/nikon-small-world-2015/410548/

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Fotografie, Insecten, Intelligent Design, Natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.