Hoe pinguïns zichzelf uit het water op het land lanceren.

Deze week zag ik een bijzondere natuurdocumentaire die maandagavond op BBC2 werd uitgezonden . De serie heet “The Wonder of Animals” en gaat over verschillende bijzondere dieren. Episode 1 gaat over de pinguïns en bevat bijzonder mooie opnamen van deze bijzondere dieren, gekleed in hun zwarte pandjesjas en witte vest. Ik vond voor u op youtube.com een interessant fragment uit deze documentaire die ook in 2014 al werd uitgezonden. Dat laat zien hoe de pinquins onder water de hoge snelheid kunnen ontwikkelen om vanuit het water omhoog te schieten en op het ijs te landen. De vraag is hoe de pinguïns, die een gewicht van wel 38 kg kunnen bereiken, in staat zijn om zo snel uit het water omhoog te springen en in een sierlijke glijvlucht weer op het droge te landen.

Afb. 1.  De luchtbellen worden tussen de veren opgeslagen.

Afb. 1. De luchtbellen worden tussen de veren opgeslagen.


Onderzoekers merkten op dat de pinguïns nadat ze voedsel hadden gezocht en voordat ze aan land gaan eerst een tijdje aan de oppervlakte rondspatteren. Aanvankelijk dacht men dat dit diende om goed uit te rusten en energie te verzamelen, maar nu heeft men ontdekt dat het een ander doel heeft. Door het gespatter en gezwaai met de vleugels komt er tussen de veren veel lucht en de pinguin kan met zijn spieren de veren in een stand zetten waarbij de lucht wordt ingesloten. (Zie Afb. 1) De pinguïn duikt dan naar de diepte om als het ware een aanloop voor zijn sprong uit het water en op het land te nemen. De lucht in de veren wordt door de toenemende waterdruk ook samengedrukt. Tijdens het omhoog gaan wordt deze tussen de veren samengeperste lucht geleidelijk weer losgelaten. Dit is duidelijk te zien aan het spoor van luchtbelletjes tijdens het omhoog schieten. (Zie Foto 2 Klik voor grotere afb.)
Foto 2.  De luchtbelletjes maken dat de wrijving vermindert en de snelheid groter wordt.

Foto 2. De luchtbelletjes maken dat de wrijving vermindert en de snelheid groter wordt.


In dit mengsel van luchtbelletjes en water is de wrijving veel minder waardoor de pinguïn een twee maal zo hoge snelheid kan bereiken als normaal bij het onder water zwemmen het geval is. Hierdoor is de pinguïn in staat om snel en veilig voor eventuele aanvallers aan land te komen. (Zie Foto 3)
Foto 3.  Door de hoge snelheid kan de pinguin veilig op het ijs landen.

Foto 3. Door de hoge snelheid kan de pinguin veilig op het ijs landen.


Hieronder de link naar de video die u prachtige beelden van deze grootste pinquïnsoort, namelijk de Keizerspinguïn, toont.
https://www.youtube.com/watch?v=snAvGxz7D04

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Vogels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.