Panorama-foto’s maken met de Nikon Coolpix S2800.

Het maken van panorama-foto’s is een hobby waaraan u veel plezier kunt beleven. Ik wil u graag enkele tips geven hoe u met een simpele compactcamera mooie stadsgezichten of landschappen kunt fotograferen en daar vervolgens met het gratis downloadbare computerprogramma Hugin panoramafoto’s van kunt maken. Ik maak zelf foto’s met de Nikon Coolpix S2800. Die kocht ik een half jaar geleden met ledenkorting bij de ANWB voor 79 euro en ook nu staat die aanbieding nog steeds op de ANWB-site. (Zie Foto 1)

Foto 1.  Als u lid bent van de ANWB kunt u de Coolpix voor 79 euro kopen.

Foto 1. Als u lid bent van de ANWB kunt u de Coolpix voor 79 euro kopen.

ogmaals op de menuknop

Waarom koos ik voor deze compactcamera? De kleine afmetingen en het geringe gewicht (slechts 120 g) maken dat je deze camera gemakkelijk in je borstzak kunt steken, zodat je hem altijd bij je hebt en je niet met zware fototoestellen hoeft te sjouwen. Deze digitale camera heeft een resolutie van 20 megapixels en een NIKKOR-objectief met 5x optische zoom. Hij is uitgerust met een kleine geheugenkaart die honderden foto’s kan bevatten. Het is met deze camera mogelijk om foto’s en afdrukken van hoge kwaliteit maken. Onderaan dit artikel vindt u een link naar mijn album met enkele voorbeelden van stadsgezichten die alle met dit kleine cameraatje zijn genomen. Maar eerst geef ik u nog wat tips om de foto’s haarscherp te krijgen en later problemen met de aansluiting van foto’s tijdens het maken van de panoramafoto te voorkomen.
1) Stel de camera in voor ‘landscape’ (landschap) Het symbool hiervoor toont twee bergen. Ik heb deze instelling ook steeds voor de stadsgezichten gebruikt.
2) Ga naar Automode (het icoon heeft de vorm van een Fototoestel) , klik OK en nogmaals op Menu en zet in het menu dat verschijnt de Whitebalance (Witbalans) op Cloudy (Bewolkt). Bij de standaardinstelling ‘Auto’ kan de belichting van de foto’s onderling verschillen en dat is niet wenselijk.
3) In hetzelfde menu vindt u ook ISO sensitivity. Door hier de ingestelde ISO-waarde te verhogen zal de belichtingstijd afnemen en heeft u minder last van bewegingsonscherpte. Bij mijn camera kan de ISO sensitivity worden ingesteld van 80 tot 3200. Meestal staat hij standaard op 100, maar u kunt deze waarde veilig bij buitenopnames op 400 instellen zonder dat u later last heeft van ruis. De hogere waarden zijn voor ruimtes met weinig licht, zoals kerken en theaters.
4) Nu de camera goed is ingesteld gaan we de foto’s nemen. Het beste is om hiervoor een statief te nemen, maar ik heb diverse foto’s ook zonder statief genomen. Ik zoek dan wel een paaltje van een brugleuning of hek op, zodat vertikale beweging van de camera wordt vermeden.
5) Om beweging van de camera, doordat u de sluiterknop indrukt, te voorkomen kunt u ook de selftimer van de camera gebruiken. Bij mijn Coolpix-camera kan ik kiezen uit 2 of 10 seconden. Twee seconde is voldoende om eventuele trilling van de camera te dempen. Uw foto’s zullen hierdoor nog scherper worden. U kunt de scherpte eventueel controleren door op de gemaakte foto in te zoomen, maar het beste is om alle foto’s zo snel mogelijk achter elkaar te nemen.
6) Ik begin voor de eerste foto aan de linkerkant en ik draai de camera daarna voor de volgende foto om zijn eigen vertikale as naar rechts. (Het is heel belangrijk dat alle opnamen vanuit hetzelfde punt worden genomen. Ga dus niet opzij met de camera!) Probeer de horizon bij elke foto op dezelfde hoogte in het beeld te houden en zorg ook dat ca. 25 procent van de vorige foto nog te zien is. Deze overlap heeft het bewerkingsprogramma nodig om later karakteristieke herkenningspunten te vinden en die nauwkeurig met elkaar te laten overeenkomen. Meestal zijn, als u voor liggend formaat hebt gekozen, vier of vijf foto’s voldoende om een grote beeldhoek bij de panoramafoto te krijgen. Als u voor staand formaat kiest zal de panoramafoto nog meer pixels bevatten, maar moet u uiteraard meer foto’s maken.
7) Om achteraf te kunnen herkennen welke foto’s tot een panoramaserie behoren kunt u vóór de eerste foto en ná de laatste foto nog extra foto’s met uw vingers in beeld nemen.
8) De bij een panorama behorende foto’s worden in de zelfde volgorde ingelezen in het programma dat de foto’s tot één foto maakt. Ik gebruik daarvoor het gratis te downloaden programma Hugin. Als u wilt mag u een donatie doen voor de makers van het programma.
http://hugin.sourceforge.net/download/ Klik op “Get Hugin now” (Zie Foto 2)

Foto 2.  hier kunt u het programma Hugin gratis downloaden.

Foto 2. hier kunt u het programma Hugin gratis downloaden.

9) De andere pijl op Foto 2 wijst naar Tutorials, maar ook op internet youtube.com vindt u diverse tutorials waarin wordt uitgelegd hoe Hugin moet worden bediend. Onder Assistent volgt u eenvoudig de knoppen van links naar rechts. ( genummerd van 1 tot en met 3.) In stap 1 worden de foto’s ingelezen. Bij stap 2 gaat het programma de foto’s uitrichten en worden berekeningen gemaakt om de foto’s aan elkaar te maken . Dit kan enige minuten duren. Hierna kunnen eventueel ook nog handmatig correcties worden aangebracht, maar meestal is dat niet nodig. Rechtsboven wordt aangegeven hoe goed de aansluiting is gelukt. In stap 3 wordt het eigenlijke panorama gemaakt.

Deze aanwijzingen zijn summier, maar voor details verwijs ik u naar de tutorials in diverse talen. Kies er wel een van recente datum, want oudere versies van Hugin hadden een ander uiterlijk. Hier is bijvoorbeeld een recente tutorial in de duitse taal: https://www.youtube.com/watch?v=b3XRt5bua1o (Zie Foto 3)

Foto 3. Tijdens de derde stap wordt de panoramafoto gemaakt en opgeslagen. Klik voor groter.

Foto 3. Tijdens de derde stap wordt de panoramafoto gemaakt en opgeslagen. Klik voor groter.

Voorbeelden van Panorama-foto’s.
Hieronder diverse door mij gemaakte panoramafoto’s: o.a Het bouwterrein van het ziekenhuis in Zaandam, het In ’t Veldpark in Zaandam en diverse stadsgezichten van Amsterdam, Maastricht en Leiden. Als u uw gemaakte panorama’s op myalbum.com zet worden ze ook nog bewegend getoond en kunt u uw vrienden de link toesturen.
http://myalbum.com/album/XKmPPgkAqMYf

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Fotografie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s