De bloed-hersenen- barrière: Toeval of Ontwerp?

Een staaltje van ontwerp dat indruk op mij maakte en dat misschien ook u die dit leest van het bestaan van een Schepper kan overtuigen, is de manier waarop onze hersenen beschermd worden tegen gevaarlijke stoffen en bacteriën. Tussen het bloed en de hersencellen zit namelijk een barrière.

Foto 1.  Onze hersencellen worden gevoed door een immens netwerk van kleine bloedvaatjes.

Foto 1. Onze hersencellen worden gevoed door een immens netwerk van kleine bloedvaatjes.

Waarom is dat zo bijzonder?
Meer dan honderd jaar geleden viel het onderzoekers op dat stoffen die in de bloedsomloop komen, in alle delen van het lichaam terechtkomen — behalve in de hersenen en in het ruggenmerg. Dat is ongelofelijk bijzonder, want er is een immens netwerk van minuscule haarvaten dat bloed naar elke cel in de hersenen transporteert. De totale lengte van alle bloedvaatjes komt overeen met de afstand van Amsterdam tot Parijs. (Zie Foto 1) Alle hersencellen worden door bloed gereinigd, gevoed en van zuurstof voorzien. Dus hoe kan het bloed gescheiden blijven van de hersencellen? Wetenschappers hebben decennia-lang voor een raadsel gestaan.

Foto 2 Frédéric Dumoulin

Foto 2 Frédéric Dumoulin

Hoe werkt de barrière?
Frédéric Dumoulin (Zie Foto 2) doet al meer dan tien jaar farmaceutisch onderzoek aan de Universiteit Gent en hij verklaarde dit fenomeen in een interview alsvolgt: “De microscopisch kleine bloedvaten kunnen niet vergeleken worden met plastic buisjes die de inhoud gescheiden houden van wat erbuiten zit. De wanden van bloedvaten bestaan uit cellen. Deze cellen laten stoffen en micro-organismen door en wisselen die uit. Maar de cellen waaruit de bloedvaten in de hersenen bestaan (red. de endotheelcellen), zijn anders. De verbindingen tussen deze cellen zijn heel hecht. Deze cellen en verbindingsstructuren zijn uitzonderlijk — dankzij een hele reeks ingewikkelde mechanismen kunnen onder andere zuurstof, kooldioxide en glucose op een gereguleerde manier tussen de bloedsomloop en de hersenen uitgewisseld worden. Maar andere chemische verbindingen, eiwitten en cellen worden tegengehouden. De bloed-hersenbarrière werpt dus op moleculair niveau een fysieke, chemische en elektrische barrière op. Dit staaltje van ontwerp kan naar mijn mening niet vanzelf zijn ontstaan.” ̶ Ontwaakt april 2014 blz. 11

Wat denkt u? Hoe groot acht u de kans dat de bloed-hersen-barrière bij toeval is ontstaan zoals de evolutietheorie leert? Frédéric Dumoulin ziet het complexe ontwerp als een bewijs dat er een Schepper is. Ook andere wetenschappers vinden dat de levensvormen op aarde veel te gecompliceerd, te gevarieerd en misschien zelfs te wonderbaarlijk zijn om door toeval te zijn ontstaan.
Sir Isaac Newton wordt algemeen beschouwd als een van de grootste geleerden op het terrein van de wetenschap en technologie. Hij bewonderde de bijbel en heeft die intens bestudeerd. Hij werd er door zijn ontdekkingen toe bewogen te schrijven: „Dit bijzonder mooie stelsel van zon, planeten en kometen kon slechts ontspruiten aan de raad en het gezag van een intelligent en machtig Wezen.”
Koning David van het oude Israël was er niet alleen van overtuigd dat de Schepper bestaat, maar ook eer verdient voor Zijn prachtige scheppingen. Hoewel David lang voor ons huidige wetenschappelijke tijdperk leefde, zag hij zich omringd door schitterende voorbeelden van Gods scheppingswerk. David hoefde maar naar zijn eigen lichaam te kijken om diep onder de indruk te zijn van Gods kwaliteiten als Schepper. „Ik zal u prijzen omdat ik op een vrees inboezemende wijze wonderbaar ben gemaakt”, schreef hij. „Uw werken zijn wonderbaar, zoals mijn ziel zeer wel weet.” — Psalm 139:14.

Door recente uitvinding kan de bloed-hersen-barrière worden misleid en kunnen hersenziektes beter worden behandeld.
Hoewel de bloed-hersenbarrière dus duidelijk ontworpen is om onze hersenen tegen schadelijke stoffen te beschermen, bemerkten artsen dat helaas ook nuttige medicijnen door deze bloed-hersen- barrière worden tegengehouden. Na jarenlang onderzoek heeft de nederlandse wetenschapper Pieter Gaillard echter toch een methode gevonden om deze barrière op te heffen voor medicijnen, die bijvoorbeeld nodig zijn om tumoren in de hersenen te doen slinken. Bij deze methode worden de in de hersenen aanwezige cellen die de wacht moeten houden eigenlijk bedot. Het medicijn wordt namelijk verpakt in een laagje vet met daaromheen een laagje suiker. Gaillard vergelijkt het met M&M-snoepjes: binnenin zit een nootje, daarom heen chocolade en het buitenste gekleurde laagje is van suiker. (Zie Foto 3)

Foto 3.  Als het medicijn  wordt verpakt in een laagje vet en suiker kan het wel door de  barrière.

Foto 3. Als het medicijn wordt verpakt in een laagje vet en suiker kan het wel door de barrière.

Omdat onze hersenen normaal ook gevoed worden met suiker kan het als suiker (glucose) vermomde medicijn nu wèl de barrière passeren. De methode werd toegepast op een jonge vrouw waarbij de borstkanker was uitgezaaid naar de hersenen. Twaalf eerdere behandelingen hadden geen enkel resultaat, maar het nieuwe medicijn werkt wel en een half jaar later leeft zij nog steeds. Gaillard beweert dat de patiënten met hersentumoren door dit medicijn 1 tot 3 jaar langer kunnen leven. Er worden nu door zijn bedrijf ook medicijnen voor Multiple Sclerose ontwikkeld.

Hieronder een korte eerste video waarin Bart Chabot de onderzoeker Dr. Pieter Gaillard
interviewt over deze nieuwe methode. Taal: Nederlands. Duurt: 2:45 min.

In de tweede video vertelt Gaillard hoe hij tot zijn onderzoek kwam en hoe het medicijn werkt. Deze TEDx-presentatie houdt hij voor een groep belangstellenden in een rijdende trein. Taal: Engels. Duurt: 8:03 min.
https://www.youtube.com/watch?v=btVjvg5-3o0

Meer weten over de bloed-hersen-barrière?
Ik vond voor u deze interessante site waarop ook een mooie tekening (Zie Afb. 4) die duidelijk laat zien dat de endotheelcellen hecht met elkaar zijn verbonden en alleen bepaalde stoffen doorlaten. Ook vindt u hier een zeer uitvoerige uitleg over de bloed-hersen-barrière:
http://www.wikiwand.com/nl/Bloed-hersenbarri%C3%A8re

Afb. 4  De bloed-hersenbarrière. Klik voor vergroting.

Afb. 4 De bloed-hersenbarrière. Klik voor vergroting.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Menselijk lichaam, Video, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s