Video’s die tonen hoe sneeuwkristallen groeien.

De nederlandse taal kent veel uitdrukkingen die aan de bijbel zijn ontleend. U kent wellicht ook het gezegde: “Hij is zo arm als Job” Wie was deze man Job eigenlijk? Ik raad u aan om het bijbelboek Job daar zelf eens over na te lezen.* In de eerste twee hoofdstukken kunt u lezen waarom Job van een rijk man tot armoede verviel en wie daarvan de oorzaak was, maar ook de hoofdstukken 38 en 39 zijn zeer interessant. Daar vestigt God Job’s aandacht op enkele bijzondere aspecten van de schepping, zoals de regen, de bliksem en de sneeuw. Op dat laatste zou ik nu graag even uw aandacht willen richten. Op een gegeven moment informeerde God bij Job:

„Zijt gij doorgedrongen tot de voorraadschuren van de sneeuw, of ziet gij zelfs de voorraadschuren van de hagel, die ik teruggehouden heb voor de tijd van benauwdheid, voor de dag van strijd en oorlog?” ̶ Job 38:22,23

Stel dat dezelfde vraag aan u zou worden gesteld, zou u hem dan kunnen beantwoorden? Misschien denkt u hierbij ook aan de wolken als ‘de voorraadschuren’ waar de sneeuw vandaan komt. Maar wat weet u eigenlijk over sneeuw? Kunt u zich voorstellen dat u naar deze voorraadschuren gaat om sneeuwvlokken in hun oneindige verscheidenheid te inventariseren en te bestuderen hoe ze zijn ontstaan? Job moest nederig erkennen dat hij daar geen antwoord op had en ook nu lijkt me dat voor wetenschappers nog steeds een moeilijke opgave.
We weten wel dat ijskristallen ontstaan uit in de atmosfeer aanwezige waterdamp. Sneeuw levert in de winter mooie landschappen op en de mensen in de wintersportcentra biedt het veel ski-plezier. Onze kleine kinderen glijden op hun sleetje van een besneeuwde heuvel af. Zijn er nog meer voordelen? Ja, neervallende sneeuwkristallen reinigen de atmosfeer en voeren verbindingen van elementen als zwavel en stikstof mee, waardoor ze bijdragen tot de vruchtbaarheid van de grond die erdoor bevochtigd wordt . Al met al dus een mooi doordacht en nuttig ecologisch systeem. Maar hoe wordt sneeuw eigenlijk gevormd? En wie is de ontwerper van het totale systeem dat ook de kleine ijskristallen doet groeien?

Een sneeuwvlok kan samengesteld zijn uit wel honderd fijne ijskristallen in een verscheidenheid van prachtige patronen. Sommige mensen hebben er jaren aan besteed sneeuwvlokken te bestuderen en te fotograferen. Zo iemand is Kenneth G. Libbrecht. Hij is professor in de natuurkunde bij het California Institute of Technology en bestudeert de moleculaire dynamiek van de groei van kristallen. Daarbij is ook inbegrepen hoe ijskristallen uit waterdamp groeien, wat essentieel is voor de vorming van sneeuwvlokken. Maar ook hij heeft helaas niet de mogelijkheid om naar een wolk te vliegen en ter plekke de vorming van ijskristallen te bestuderen. Hij probeert dus in zijn laboratorium de temperatuur, de vochtigheid en wellicht nog andere parameters kunstmatig na te bootsen. Kenneth is erop die manier in geslaagd om bij -15 °C ook sneeuwkristallen te laten groeien en die niet alleen te fotograferen maar ook de groei van een sneeuwkristal te filmen. Dat leverde hele mooie videobeelden op, waarvan ik er u hieronder twee als voorbeeld laat zien. Het maken van de video’s was niet gemakkelijk en ze duren ook maar kort. In werkelijkheid heeft de vorming van de kristallen ook langere tijd in beslag genomen, maar dank zij het geduld en alle inspanningen van Kenneth kunt u nu toch wel zeer unieke beelden zien.

Foto 1  Bijna volgroeid ijskristal. (Klik voor groter)

Foto 1 Bijna volgroeid ijskristal. (Klik voor groter)


Hieronder de bij foto 1 behorende video van een groeiend sneeuwkristal in de eindfase:
http://www.snowcrystals.com/growing/I1007r2.mp4

Foto 2  Een complexer vorm van een ijskristal

Foto 2 Een complexer vorm van een ijskristal


Zoals gezegd verschillen de ijskristallen van elkaar. De tweede video laat u weer een ander groeiend sneeuwkristal zien dat er in de eindfase uitziet als Foto 2. De stippeltjes er omheen zijn waterdruppeltjes.
http://www.snowcrystals.com/growing/1aMonoMovie.mp4

Foto 3 toont het grootste ijskristal dat Kenneth ooit heeft gezien. De grootste afstand van top tot top is 10,1 mm.(gemiddelde over de drie assen).

Foto 3  Het grootste ijskristal dat Kenneth fotografeerde. (Klik voor groter)

Foto 3 Het grootste ijskristal dat Kenneth fotografeerde. (Klik voor groter)

Wat denkt u? Is het natuurlijke proces waardoor de van elkaar verschillende symmetrisch gevormde ijskristallen in sneeuwvlokken veranderen een kwestie van toeval of juist het product van uiterst kundig ontwerp door een Super-Intelligente Ontwerper? Volgens de Bijbel zijn Gods ‘onzichtbare eigenschappen vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken’ (Romeinen 1:20, De Nieuwe Bijbelvertaling) Hij is de Maker van ‘de hemel en de aarde, de zee en alles wat daarin is’ (Openbaring 10:6)*

Hoe kunt u zelf bijbelteksten opzoeken in de online
bibliotheek van jw.org?

Wist u dat u, als u zelf geen bijbel hebt, u die op de site jw.org gratis in allerlei talen kunt lezen? Stel dat u de eerste door mij geciteerde schriftplaats Job 38:22, 23 wilt opzoeken. Ga dan naar jw.org Kies bovenaan rechts eerst uw taal. Klik bovenaan op Publicaties en op de volgende pagina in de linkerkolom onderaan op Online Library. Klik op de volgende pagina linksboven op Bijbel. U komt dan op de pagina met de 66 verschillende bijbelboeken. Het boek Job vindt u in de linkerkolom als achttiende van boven. Op de volgende pagina kiest u het hoofdstuk (38) en als u er op klikt dan opent zich dat en kunt u de bijbelteksten (de verzen 22 en 23) lezen. Merk op dat de verzen, waaruit het hoofdstuk is opgebouwd, ook elk weer zijn genummerd wat het opzoeken makkelijker maakt. In de kolom rechts kunt u ook voor een bepaald vers nog naar verwijsteksten doorklikken . Deze zullen u nog meer duidelijkheid over de betekenis geven.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Fotografie, Intelligent Design, Video en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s