Snorharen-apparaat helpt robots te navigeren in donkere, troebele omgeving.

Foto 1  Poes   Foto 2  Zeehond

Foto 1 Poes Foto 2 Zeehond


Veel zoogdieren zoals katten, ratten en zeehonden gebruiken hun snorharen als belangrijke zintuig om in een donkere omgeving objecten te detecteren of zelfs in troebel water wijzigingen van de stroming waar te nemen. In een studie die recent werd gepubliceerd in Bioinspiration en Biomimetics, haalden de onderzoekers hun inspiratie uit de fysiologie en de functie van de snorharen van dieren om robotvoertuigen of robots te kunnen helpen in moeilijk toegankelijke gebieden te kunnen navigeren. De snorharen zijn ontworpen om tomografische kaarten te produceren door het meten van de luchtstroom en zouden, in theorie, onderwater voertuigen kunnen helpen om hun weg te vinden in troebel water of zelfs kunnen helpen om een katheter naar de juiste positie in het hart van een patiënt te begeleiden zonder het weefsel in de ader te verwonden.

Foto 3.  Prototype van het Snorharen-apparaat.

Foto 3. Prototype van het Snorharen-apparaat.


Het apparaat, genaamd the Whisker Array (het Snorharen Apparaat), is gemaakt van super-elastische Nitinol draden bedekt met plastic rietjes. De 15 centimeter lange snorharen werden met behulp van LEGO stenen en plastic tandwielen op een waterpas bevestigd. Een servomotor, een apparaat dat in de robotica wordt gebruikt voor Motion Control, werd gebruikt om de snorharen te laten buigen in de luchtstroom. Het team gebruikte vervolgens een Conair föhn dat een koelsysteem en twee verschillende snelheids- opties heeft om met de daarmee gerichte luchtstroom het Snorharen Apparaat te testen. Zelfs als de föhn maar een zwakke luchtstroom produceerde kon het Snorharen Apparaat de luchtstroompatronen toch met grote nauwkeurigheid vastleggen.

Wat denkt U? Is het toeval of ontwerp dat katten, ratten en zeehonden met deze gevoelige zintuigen zijn toegerust?

Bron: http://www.popsci.com/robo-whiskers-could-help-robots-navigate-through-dark-and-murky-environments

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Landdieren, Techniek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.