Japanse kogelvis bouwt meesterlijke structuren.

In de natuur komen we wel vaker mooie staaltjes van bouwkunst tegen. Vogels bouwen wonderschone nesten. Termieten bouwen torenhoge termietenheuvels. Maar wist u dat een slechts 15 cm lang visje in staat is om zandsculpturen met een diameter van wel 2 m te maken? Ja, dat moet je, als je een mannetjes kogelvis bent , wel doen om een vrouwtjes kogelvis naar het door jou gereed gemaakte nest in het zand toe te lokken.

Foto 1   De kogelvis werkt ijverig aan zijn kunstwerk.

Foto 1 De kogelvis werkt ijverig aan zijn kunstwerk.


Dat de bouw van de zandsculptuur geen geringe prestatie is, blijkt uit het volgende: Als we dat naar menselijke verhoudingen zouden willen omrekenen dan zouden we die maten, gemakshalve, met een factor 10 kunnen vermenigvuldigen. Dat zou dan ongeveer hetzelfde zijn alsof een mens met een ooghoogte van 150 cm een kunstwerk van 20 m diameter zou moeten maken. Ik weet niet of u wel eens een groot schilderij heeft gemaakt, maar dan heb je wel een probleem, namelijk: hoe kun je het overzicht bewaren en er voor zorgen dat alle elementen van het schilderij toch op de goede plek terechtkomen? De schilder doet dan ook meestal regelmatig een stapje terug om zijn werk van enige afstand te kunnen bekijken. Hij moet zich ook constant afvragen of het detail dat hij schildert in verhouding is met het grote geheel. De kogelvis heeft het nog iets moeilijker, want de sculptuur die hij bouwt bevindt zich niet alleen in het platte vlak, maar bevat ook 3D-elementen: de bergjes en de dalen. Die zijn alle op regelmatige wijze over de omtrek van de cirkel verdeeld.

Foto 2   Het kunstwerk is hier helemaal gereed voor de ontvangst van het vrouwtje.

Foto 2 Het kunstwerk is hier helemaal gereed voor de ontvangst van het vrouwtje.


Zijn indrukwekkende kunstwerk is dus eigenlijk één groot geometrisch reliëf en als een mens zo een kunstwerk wil maken zal hij toch op zijn minst ook over enige reken- en meetkundige bekwaamheden moeten beschikken. Hoewel de kogelvis die vakken niet eerst heeft kunnen leren op de kunstacademie voor kogelvissen, doet hij het wel. Blijkbaar beschikt hij toch over het ruimtelijk inzicht om zijn reliëf- tekening in het zand te maken. Het bouwplan wordt weliswaar instinctmatig door de kogelvis uitgevoerd, maar het moet natuurlijk wel eerst door de Schepper in zijn kleine hersentjes zijn aangebracht of geprogrammeerd. Het toeval kan dit niet: daarvoor is een intelligente Ontwerper of Programmeur nodig. Het enige gereedschap dat de vis verder gebruikt zijn zijn vinnen. Daarmee werkt hij het zand omhoog tot een bergje of graaft hij het juist weg, zodat de perfecte vormen in het zand in tact blijven en niet door de stroming weer vervagen. Niet op zijn luie gemakje, maar 24 uur per dag doorwerkend en dat een week lang achtereen. Tja, een kogelvis gaat dus niet over een nacht ijs om een vrouwtje te imponeren. De Foto’s 1 en 2 laten het verbluffende eindproduct en de maker er van zien. Het duikteam van BBC One heeft het allemaal mooi voor ons in beeld gebracht , dus veel plezier met onderstaande video. Hij duurt ca. 7 min. en het commentaar is van David Attenborough.
https://www.youtube.com/watch?v=hpdlQae5wP8

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.