Planeet “Oceaan”

Foto 1  Zeventig procent van onze planeet bestaat uit oceanen.

Foto 1 Zeventig procent van onze planeet bestaat uit oceanen.

Onze planeet aarde zou eigenlijk planeet “Oceaan” genoemd moeten worden, want  het aardoppervlak is voor 71% bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen, de rest bestaat uit continenten en eilanden. (Zie Foto 1)

Lange tijd had de mens niet de kennis en de mogelijkheden om het leven in de op sommige plekken  wel  11 kilometer diepe  oceanen te bestuderen. Niets anders op aarde is zo mysterieus als de diepzee. We kunnen met vliegtuigen wel  11 kilometer omhoog, maar het blijft nog steeds een technisch kunststuk om in de diepten van de oceanen  af te dalen en daar is dan ook nog  weinig onderzoek naar gedaan. Meestal komt men niet dieper dan 7 kilometer.  Maar de oceanen zitten wel barstensvol met wonderlijke  schepselen die de meesten van ons nooit eerder hebben gezien. (Zie Foto 2)

Foto 2   Enkele dieren die in de diepten van de oceaan leven. Klik voor grotere foto.

Foto 2 Enkele dieren die in de diepten van de oceaan leven. Klik voor grotere foto


Nu de materialen en de technieken aanmerkelijk verbeterd zijn,  wil de mens ook dit voor de meesten van ons tot nu toe nog onbekende gebied gaan exploreren.  Ook het bedrijf Autodesk , bekend van het  tekenprogramma  AutoCAD, is zich nu op de exploratie van de oceaan gaan richten. De Foto’s  3 en 4  tonen enkele voorbeelden van met hun software ontworpen duikvaartuigen en men heeft er zelfs een hele afdeling voor opgericht met een heus duikteam.  De leden daarvan gaan ook echt zelf in  een duikvaartuig onder water.  Autodesk neemt het exploreren van de oceanen dus heel serieus.
Foto 3   Enkele ontwerpen van duikvaartuigen. Klik voor grotere foto.

Foto 3 Enkele ontwerpen van duikvaartuigen. Klik voor grotere foto.


Foto 4.  Een nieuw ontwerp voor een diepzeeduikvaartuig.

Foto 4. Een nieuw ontwerp voor een diepzeeduikvaartuig.


Deze week zag ik dit allemaal in een 57 min. durende videopresentatie getiteld “Design Night: Deep Dive”. Hierin vertellen en tonen enkele Autodesk- medewerkers en gastsprekers, waaronder een marine biologe, het publiek allerlei interessante dingen over de oceanen en het gevarieerde dierlijk leven daarin. De foto’s van de wonderlijke zeedieren die u verder nog op deze pagina ziet,  zijn ook allemaal aan deze video  ontleend.
Bron:  De 57 min. durende bovengenoemde videopresentatie staat in zijn geheel op:

https://www.youtube.com/watch?v=O8LU5bPwvxI

Vanaf tijdstip 33 min. houdt marine biologe Dr. Sylvia Earle een warm betoog om toch vooral zuinig om te springen met wat er nog in de oceanen leeft. Zij toont  o.a. een foto van duizenden afgesneden haaievinnen die op houten rekken liggen te drogen. Het is bekend dat mensen in bepaalde culturen haaienvinnen als een lekkernij bezien en die gebruiken om er haaienvinnensoep van te maken.  Daar is op zich niets mis mee, maar wèl dat de vissers, als ze de haaien van hun vinnen hebben ontdaan,  uit winstbejag,  de rompen die overblijven weer terug in zee gooien, zodat deze haaien een gruwelijke dood sterven.  Zo kunnen deze, in mijn ogen immorele vissers, namelijk de opslagruimten van hun schip volstouwen met uitsluitend haaievinnen en dat brengt hen dan meer op bij de veiling. Op den duur is het haaienbestand natuurlijk niet opgewassen tegen deze perverse vismethode en hierdoor zou ook de fraaie, door onze Schepper ontworpen, haai  kunnen uitsterven. (Zie Foto  5 ).  Dat mag natuurlijk niet gebeuren.  De oceanen zijn een wonderbaarlijk geschenk van God en zijn bedoeling was dat mensen ook “de vissen der zee” op de juiste wijze zouden beheren. – Genesis 1: 28

Foto 5.  Het gestroomlijnde ontwerp van de haai maakt hem heel geschikt voor de jacht op kleinere vissen.

Foto 5. Het gestroomlijnde ontwerp van de haai maakt hem heel geschikt voor de jacht op kleinere vissen.

Zal het ooit beter worden?

Tja, er is helaas heel wat mis gegaan doordat egoïstische mensen hun commerciële belangen de voorrang geven boven het algemeen belang, maar de bijbel laat ons gelukkig zien dat iedereen die het wil Gods vriend kan worden en samen met andere zachtmoedige mensen tot het “volk voor zijn (Gods) naam” kan gaan behoren.—Handelingen 15:14 Hij belooft ons echter dat wij dan zullen kunnen overleven als hij de zaken die scheef zijn gegaan weer gaat rechtzetten. In Openb. 11:18 staat dat Hij hen die respect voor zijn naam hebben dan “hun beloning” zal geven, maar ook dat Hij  “een bestemde tijd”  heeft … “om te verderven die de aarde verderven” Dan zullen de oceanen en de aarde dus niet langer door mensen vervuild, uitgebuit en verwaarloosd worden en zal onze planeet tot een paradijsaarde worden hersteld waar alle mensen in zekerheid in hun zelfgebouwde woning zullen kunnen wonen. – Jesaja 65: 21,22.

Foto 6  Een duiker maakt kennis met een grote vis.

Foto 6 Een duiker maakt kennis met een grote vis.

Foto 7  Elke vis heeft zijn eigen vlekkenpatroon.

Foto 7 Elke vis heeft zijn eigen vlekkenpatroon.

Tenslotte hier nog een link naar een korte introductiefilm voor de Film “Mission Blue” die gaat over het werk dat de eerder genoemde marinebiologe Dr.Sylvia Earle doet om de oceanen te beschermen.
https://www.youtube.com/watch?v=B1wp2MQCsfQ&safe=active

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Aarde, Techniek, Video, Zee, Zeedieren en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.