Bijzondere kevers

goud-en zilveren kever
Niet alles wat blinkt is goud. Die metallic glinstering in het zonlicht wordt misschien wel weerkaatst door het schild van een kever. De Chrysina aurigans [links] en Chrysina limbata [rechts] die hier zijn afgebeeld vertonen een griezelige gelijkenis met gepolijste klompjes goud en zilver en het is misschien moeilijk te geloven dat hun buitenste schilden van hetzelfde materiaal – chitine – zijn gemaakt, dat saaie kakkerlakken en rivierkreeften bedekt.
Deze kevers blinken niet door chemische pigmentatie of de opname van werkelijke metalen. In plaats daarvan, onthult een meer gedetailleerd kijkje een meerlaagse nanostructuur die het opvallend licht metallic effecten laat creëren. Onderzoekers van de Universiteit van Costa Rica vonden nieuwe details over deze structurele kleur.
Elytra kevers hebben een zogenaamde “chirped structure” die bestaat uit circa 70 lagen chitine gestapeld van boven naar beneden in afnemende dikte. De lagen hebben verschillende brekingsindexen, en inkomende lichtgolven worden gebogen en gereflecteerd door elke laag. Interferentie van gereflecteerde stralen intensiveert hun helderheid en kleur. Met behulp van een speciale spectrometer die werd ontworpen om het weerkaatste licht op het gebogen oppervlak van de dekschilden te meten, vonden de onderzoekers dat de zilveren kever licht in het hele zichtbare spectrum reflecteert, terwijl de gouden kever licht reflecteert met golflengten die groter zijn dan 515 nanometer – vergelijkbaar met de reflectie spectra voor de eigenlijke metalen.
In tegenstelling tot andere voorbeelden van structurele kleur in de natuur, zoals vlindervleugels en pauwenveren, nemen de kevers geen regenboogkleur aan. Vanuit elke hoek tonen ze een constante goud of zilverkleur. Als de kever exemplaren die glinsterend in museum liggen daarvoor een indicatie zijn, kunnen deze fop- metaal coatings nog honderden jaren ongeschonden meegaan.

Wat denkt u? Is het ontwerp van de goud-en zilverkleur weerkaatsende keverschilden door het toeval ontstaan of zien we hier opnieuw een meesterlijk staaltje vakmanschap van de Meester-Ontwerper Jehovah God?

Foto 2   Maar ook deze Prachtkever is natuurlijk heel mooi.

Foto 2 Maar ook deze Prachtkever is natuurlijk heel mooi.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Insecten, Intelligent Design en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s