Heeft de moderne wetenschap op alle vragen een antwoord?

Soms denken mensen dat. De wetenschap ontrafelt inderdaad voortdurend nieuwe geheimen over het universum en het leven dat in overvloed op onze planeet aanwezig is. Maar toch staan zowel wetenschappers als leken nog steeds voor fundamentele vragen zoals: Hoe is het universum ontstaan? Wat was er daarvóór? Waarom lijkt het universum specifiek ontworpen te zijn om leven in stand te houden? Hoe is het leven hier op aarde ontstaan? Ook professor John Lennox is hierin geïnteresseerd. Ik bekeek laatst een interessante video. Daarin toonde hij met een grappige illustratie aan dat wetenschappers niet overal het juiste antwoord op weten. Wetenschap heeft inderdaad ook zijn grenzen zo redeneerde Lennox. Hij legt dit zijn toehoorders in de zaal alsvolgt uit:

“Hier is mijn tante Mathilda. (Met zijn handen beschrijft Lennox een denkbeeldige figuur) Ze heeft een heerlijke cake gebakken en jullie in de zaal zijn allemaal Nobelprijswinnaars. En jullie worden allemaal uitgenodigd om de cake te analyseren. Dus de chemici onder ons vertellen over de elementen waaruit de cake bestaat, de microbiologen vertellen over de benodigde eiwitten en enzymen en de natuurkundigen pluizen het zelfs helemaal uit tot op het niveau van atomen en neutronen. Alleen de wiskundigen zeggen niets, want er is geen Nobelprijs voor wiskundigen. (Gelach) Laten we aannemen dat er nu toch een prachtige wetenschappelijke analyse is gemaakt van de cake. Maar dan zeg ik: “ Voordat u vertrekt heb ik nog een andere vraag voor u, namelijk: Waarom bakte ze deze cake?” Mathilde begint meteen te grijnzen, want zij weet het antwoord natuurlijk wel. Maar u moet tot uw grote leedwezen erkennen dat u daar nooit achter zult komen, zelfs niet als u haar brein zou scannen, tenzij ze het u zelf zou vertellen. Dat is erg duidelijk, vindt u niet? En ook wanneer zij het ons zelf onthult, zullen we ons denkvermogen moeten gebruiken om te beoordelen of wat ze zegt wel klopt.
cartoon-nobelprijswinnaars
Het is maar een simpele illustratie, maar die helpt toch om andere belangrijke hedendaagse vragen te beantwoorden. Voor sommige zaken kunnen we niet zonder tante Mathilda. We gebruiken ons verstand bij het analyseren van de cake, samen met wat Mathilde ons onthult en combineren dat met ons eigen gezonde verstand om tot een antwoord te komen. Op dezelfde manier moeten we ook het boek van God èn het boek van de Natuur beide als informatie bron gebruiken om een antwoord op de belangrijke levensvragen te krijgen. Wetenschap is beperkt en Francis S. Collins, de leider van het Menselijk Genoomproject, is daar erg duidelijk over: “Wetenschap is niet bij machte om een antwoord te geven op vragen zoals: Waarom kwam het universum tot bestaan? Wat is de bedoeling van ons menselijk bestaan? “ Dus zelfs wetenschappers van het hoogste niveau, die zeer gepassioneerd hun werk doen, zijn zich er van bewust dat ze niet alles weten.”
Tot zover mijn citaat uit het betoog van Lennox . Ik vond op internet trouwens ook nog enkele andere uitspraken van Collins, namelijk: “We hebben voor het eerst een kijk gekregen op onze gebruikershandleiding, die voorheen alleen aan God bekend was.” En ook: “Het decoderen van het menselijk genoom sequentie is de belangrijkste onderneming die we tot nu toe op een georganiseerde manier in alle wetenschappen hebben ondernomen. Ik geloof dat het lezen van onze blauwdrukken, het catalogiseren van ons eigen instructie boek, door de geschiedenis zal worden beoordeeld als belangrijker dan zelfs het splitsen van het atoom of het gaan naar de maan.”

De astronoom Allan Sandage zei eens: „De wetenschap kan geen antwoord geven op de grote levensvragen. Zodra je vraagt waarom er iets is in plaats van niets, valt dat al buiten het terrein van de wetenschap.” De Bijbel geeft niet alleen een beschrijving van de schepping die in harmonie is met de wetenschap, maar beantwoordt ook vragen waarop de wetenschap geen antwoord heeft, zoals: wat is Gods bedoeling met de aarde en de mensheid?

Bron: Bovengenoemde illustratie wordt door Lennox aangehaald in onderstaande video:
LENNOX DISMANTLES THE SOPHISTRY OF ATHEIST STEVEN HAWKING – PART 1of 5

www.youtube.com/watch?v=CXDp773h6d4

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s