Het universum bekijken met de Hubble-telescoop.

Fundamentele wetten in de natuur.

Wetenschappelijk onderzoek is mogelijk doordat de stoffelijke wereld ordelijk is en doordat energie en materie zich bij gegeven omstandigheden op een voorspelbare, onveranderlijke manier gedragen. Die orde kan worden uitgedrukt in de fundamentele wetten van wiskunde, natuurkunde, scheikunde, enzovoorts. Zonder die orde zouden wetenschappelijk werk, technologie en het leven zelf gewoonweg niet mogelijk zijn. Neem bijvoorbeeld de ruimtevaart. Dank zij het feit dat de onderlinge aantrekkingskracht en de banen van de planeten constant zijn kan men berekenen welke krachten, vertrektijden en snelheden nodig zijn om ruimtevaartuigen in hun juiste baan te krijgen.
Dus nu rijzen de volgende vragen: Wat is de oorsprong van de natuurwetten? En waarom functioneren ze? Veel mensen geloven dat het redelijkste antwoord is dat er een Ultieme Intelligentie bestaat. Wat denkt u?

De mogelijkheden van ons brein goed gebruiken.

Volgens de bijbel zijn mensen naar Gods beeld gemaakt. Hij gaf ons een brein en intelligentie. Het brein is wel “het meest ingewikkelde orgaan in het universum” genoemd. Uw brein regelt het functioneren van uw lichaam. Het stelt u in staat nieuwe begrippen te leren, nieuwe talen zelfs, en het slaat de herinneringen uit uw hele leven op en roept ze terug. Volgens de evolutieleer zou ons brein, evenals andere levende dingen, toevallig zijn ontstaan, maar dat is natuurlijk zeer onlogisch. Buitengewoon complexe dingen ontstaan niet zomaar toevallig. Let eens op de duidelijke logica van de Bijbel: „Natuurlijk wordt elk huis door iemand gebouwd, maar hij die alle dingen heeft gebouwd, is God” ̶ Hebreeën 3:4.
Omdat de dieren niet naar Gods beeld werden gemaakt is hun hersencapaciteit aanmerkelijk minder. Voor zover wij weten hebben apen geen gedachten over de sterren en de planeten in het universum. Ze schrijven ook geen boeken om de opgedane ervaringen voor het nageslacht te bewaren. Apen zie ik dan ook niet zo gauw een kennisbibliotheek over de ruimtevaart opbouwen. Maar mensen hebben reeds lang belangstelling voor het universum gekoesterd en hebben er in de loop der tijd ook steeds meer kennis over verzameld. Inventieve mensen ontwierpen telescopen om meer te kunnen zien dan met het blote oog waarneembaar is.
cartoon aap-mens

Neem zelf een kijkje in het universum

Omdat het wegens de weersomstandigheden vanaf aarde niet altijd mogelijk is om het universum te bekijken, bedacht men dat een telescoop die zich ver boven de wolken en de verontreinigingen in de atmosfeer zou bevinden, aanmerkelijk betere beelden van het universum mogelijk zou maken. NASA bracht dus op 24 April 1990 de Hubble-telescoop in haar baan rond de aarde. Na een teleurstellend begin dat wazige beelden opleverde en een succesvolle reparatie in 1993 van de “Hubble-oogtrubbel” zoals het in de media werd genoemd, gaf Hubble inderdaad de gewenste mooie scherpe beelden. Omdat de lancering intussen al weer 25 jaar geleden plaatsvond, heeft NASA onlangs een video vrijgegeven met een overzicht van de mooiste beelden uit deze periode. Ik nodig u daarom uit om nu zelf een kijkje in het prachtige universum met haar ontelbare sterren en planeten te nemen en misschien wilt u dan ondertussen ook eens nadenken over wat ik in de inleiding van dit artikel schreef.

Is de volgende stelling waar of niet waar?

Wetten ontstaan niet vanzelf. Als er (natuur-) wetten zijn dan moet er ook een wetgever zijn.

Onderstaande video “Hubble Celebrates 25 Years In Space” duurt 3:21 min.

https://www.youtube.com/watch?v=OGHIreagI7Y

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Fotografie, Natuur, Ruimtevaart, Universum, Video en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.