Ook in het uiterst kleine blijkt de Ontwerper een Meester te zijn.

Om het uiterst kleine zichtbaar te kunnen maken wordt in de moderne techniek van elektronenmicroscopen gebruikgemaakt. In vergelijking met lichtmicroscopen die van een bundel gewoon licht afhankelijk zijn, is de golflengte van de electronenbundel veel kleiner, waardoor een nauwkeuriger beeld ontstaat. Toch zijn er ook onder elektronenmicroscopen nog vele gradaties. Een van de krachtigste elektronenmicroscopen ter wereld staat in de Universiteit van Antwerpen. Het is de in Eindhoven ontworpen Titan, waarvan er vier zijn gebouwd. De wetenschappers in Antwerpen hebben hun elektronenmicroscoop Qu-Ant-em genoemd. (Daarin staat ‘Ant’ voor Antwerpen) Hij kan onder meer voor materiaal-onderzoek op nano-gebied worden gebruikt. ( 1 Nanometer = 0,000001 millimeter ) De Qu-Ant-em kan tot 20 miljoen keer vergroten, zodat zelfs de afstand tussen de atomen van een materiaal er mee kan worden gemeten. Het apparaat is, om trillingen te vermijden, op een enorm betonfundament gebouwd.

Foto 1   Prof. Dr. G. van Tendeloo bij de Titan electronenmicroscoop.

Foto 1 Prof. Dr. G. van Tendeloo bij de Titan electronenmicroscoop.

Op Foto 1 ziet u Prof. Dr. G. van Tendeloo bij het geopende apparaat. In onderstaande video ziet u onder meer hoe eerst, met een ander apparaat, uit de punt van een stalen naald een uiterst klein monster (dikte: een duizendste van de dikte van een haar) wordt losgesneden. Dit plakje metaal wordt vervolgens met een micro-arm opgepakt en in de electronenmicroscoop geplaatst. (Zie Foto 2)

ScreenHunter_48 Apr. 03 11.50
Dit monster wordt dan met versnelde electronen bestookt. Als de elektronen op het voorwerp knallen worden ze alle kanten op weerkaatst. Deze weerkaatste elektronen worden met behulp van verschillende detectors opgevangen. De detectors sturen dan hun informatie door naar een computer die er een begrijpelijk beeld van maakt. Hiermee kan men de ijzer-atomen in hun rooster op het beeldscherm zichtbaar maken. Behalve voor materiaalonderzoek kan het apparaat ook voor genezing van kanker en zelfs voor het verhogen van de kwaliteit van diamant worden gebruikt. Men is zelfs in staat om de kleur van een diamant te veranderen, waardoor deze in waarde stijgt. Maar hoe dat kan blijft helaas ‘het geheim van de smid’. Deze bijzondere video duurt ca. 23 min. Titel: BEHIND THE SCIENCE: Tussen de atomen (National Geographic).

https://www.youtube.com/watch?v=Fp5PDYSv_KU

De tweede video (hieronder) toont hoe met de Cryo-TEM electronenmicroscoop van het Max Planck Institute in Gőttingen ook 3D-opnamen kunnen worden gemaakt van onderdelen van de menselijke cel, zoals het ribosoom. (Zie Foto 3)

Foto 3  4D presentatie van een functionerend ribosoom gedurende de proteïne synthese.

Foto 3 4D presentatie van een functionerend ribosoom gedurende de proteïne synthese.


De complexe werking van de menselijke cel kan dank zij deze nieuwe techniek steeds beter worden begrepen en het wordt dan ook steeds duidelijker dat het leven niet toevallig kan zijn ontstaan. De bouwstenen voor het leven vertonen alle tekenen van doelbewust ontwerp door een buitengewoon intelligente Ontwerper. Deze logische conclusie wordt ook in het Heilig Boek dat Hij voor ons liet optekenen getrokken: “Natuurlijk wordt elk huis door iemand gebouwd, maar hij die alle dingen heeft gebouwd, is God.” ̶ Hebr. 3:4
De video “Determining 3D Structures of Macromolecular Complexes Using Cryo-TEM” duurt 3:46 min.

https://www.youtube.com/watch?v=c0yYg0geZ0M#t=15

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Techniek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.