De Walvishaai

De Walvishaai is ongevaarlijk voor mensen.

De Walvishaai is ongevaarlijk voor mensen.


De walvishaai is de grootste levende vis en heeft een gemiddelde lengte van zevenenhalve meter. Er zijn echter ook walvishaaien die twee keer zo groot worden. Zo’n groot exemplaar weegt ongeveer 15 ton. Vrouwtjes zijn gemiddeld groter dan mannetjes.
Met zijn bek, die bijna anderhalve meter breed kan worden, kan hij met gemak een mens doorslikken. Maar deze zachtaardige reus is geen roofzuchtig dier dat andere grote zeedieren verslindt. Hij voedt zich met plankton en kleine visjes.
„De ongewone anatomie van het spijsverteringskanaal van de walvishaai leent zich goed voor verhalen als dat van Jona”, meldt het tijdschrift National Geographic over het voorval in de Bijbel waarin de profeet Jona door een grote vis wordt verzwolgen. Walvishaaien hebben „een niet-gewelddadige manier om zich te ontdoen van grote moeilijk verteerbare voorwerpen die ze per ongeluk inslikken” (Jona 1:17; 2:10).
Opvallend zijn ook de drie richels die aan beide zijden langs een groot deel van het lichaam lopen. Aan de bovenkant is de walvishaai donkergrijs van kleur met grote witte tot lichtgele stippen en horizontale en verticale strepen. Deze strepen zijn een even uniek kenmerk als de vingerafdruk voor een mens. Dit vergemakkelijkt het werk van onderzoekers. De onderzijde van het lichaam is wit. De walvishaai heeft aan elke kant vijf kieuwopeningen. De huid is tot 10 cm dik.
De Walvishaai beschikt over een subtiel vermogen om elektrische velden, veroorzaakt door statische of bewegende objecten (zoals vissen of mensen) in zijn directe omgeving te detecteren. Dit gebeurt via kleine zintuigporiën in de kop, de zogenaamde Ampullen van Lorenzini.
Volgens Wikipedia leven er nu wereldwijd nog slechts 1000 geregistreerde exemplaren. Ze kunnen 80 tot 110 jaar oud worden.
Ik vond voor u een zeer bijzondere video waarin we de Walvishaai van alle kanten uitgebreid kunnen gadeslaan. Ik weet zeker dat u ook onmiddellijk sympathie zult hebben voor dit reusachtige zachtaardige dier. Toch is het slechts een van de vele door onze Schepper Jehovah ontworpen dieren die in zee leven en die Hij alle “naar hun soort” heeft gemaakt. ─ Genesis 1:21

http://www.tubechop.com/watch/4504171

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Video, Zeedieren en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s