Hoeveel informatie zit er in het DNA?

Het volledige informatiepakket dat in uw DNA is opgeslagen, wordt uw genoom genoemd. Bepaalde letterreeksen in uw DNA zijn uniek voor u, want DNA bevat erfelijke gegevens, zoals de kleur van uw ogen en huid, de vorm van uw neus, enzovoorts. Eenvoudig gezegd is uw genoom te vergelijken met een enorm grote bibliotheek met recepten voor elk deel van uw lichaam, en u bent het eindproduct.
Welke afmetingen heeft deze ’bibliotheek’? Het genoom is zo’n drie miljard letters of nucleotiden lang. Als het op papier gezet zou worden, zou het volgens het Human Genome Project (HGP), het project dat het menselijk genoom in kaart heeft gebracht, zo’n tweehonderd telefoonboeken van duizend pagina’s vullen.
Hoe is al die informatie in het genoom terecht gekomen? Informatie is informatie, onafhankelijk van de vindplaats en de manier waarop die wordt overgebracht. De computerwetenschapper en chemicus Donald E. Johnson zei dat door natuur- en scheikundige wetten geen complexe informatie kan worden voortgebracht en ook geen systemen om die informatie te verwerken. En hoe complexer een informatiepakket is, hoe meer intelligentie er nodig is om het te ontwikkelen.
De schat aan complexe informatie in DNA toeschrijven aan toevallige, ongeleide processen gaat in tegen de logica en de menselijke ervaring. Om dat te kunnen geloven, is wel heel veel geloof nodig. Logischer is het dat complex ontwerp door een intelligente ontwerper ontstaat.

Toch pogingen om leven uit dode materie te laten ontstaan.

Toch zijn in evolutie gelovende wetenschappers nog steeds bezig om een verklaring te zoeken voor het ontstaan van leven uit dode materie, zonder dat daar een God of Schepper voor nodig was. Een van hen is Jack Szostak , een professor in de genetica aan de Harvard University. Hij zegt dat hij probeert om het meest eenvoudige systeem dat kon leven te bedenken en het dan in zijn lab na te maken. Volgens de wet van Biogenesis komt leven alleen voort uit het leven, maar deze Harvard-professor probeert dus het tegendeel te bewijzen.

metabolisme
Hij geeft wel toe dat het geen gemakkelijke taak is, want het leven is bijzonder complex. Hoe complex? Op afbeelding 1 ziet u Szostak voor de kaart van het centrale metabolisme. ( Metabolisme is het geheel van scheikundige reacties waarbij in het lichaam stoffen worden omgezet in andere.) Op deze kaart zijn dus de onderlinge samenhang en verbanden tussen de verschillende chemische bestanddelen aangegeven. Er zijn honderden, ja duizenden enzymen die als katalysatoren werkzaam zijn bij de metabolische reacties die nodig zijn om de cel te laten groeien. Toch is dit nog maar een stukje van het geheel, maar zelfs dat ziet er inderdaad al bijzonder complex uit.

Jack Zsostak legt de samenhang uit.

Jack Zsostak legt de samenhang uit.

Op Afbeelding 2 laat Szostak nog een probleem zien waar hij een oplossing voor zal moeten vinden. We zien de drie belangrijke bouwstenen van de cel: DNA, RNA en proteïnen. De op en neergaande verbindende pijlen in de afbeelding zijn bedoeld om te laten zien dat DNA, RNA en proteïnen onderling afhankelijk van elkaar zijn om structuren te laten functioneren. Voor de replicatie van DNA zijn bijvoorbeeld ook RNA en proteïnen nodig. En voor de transcriptie van RNA is niet alleen het DNA nodig (waarin de informatie is opgeslagen) maar ook veel proteïnen. Die worden geproduceerd in ribosomen, bijzonder complexe machines die op hun beurt zelf ook weer zijn samengesteld uit RNA en proteïnen. Wetenschappers breken zich nu het hoofd over de vraag wat er het eerst was. Maar daar is geen eenvoudig antwoord op. Als alles van elkaar afhankelijk is moeten deze bouwstenen immers alle tegelijk aanwezig zijn geweest om het geheel goed te laten functioneren. Het een kan niet zonder het ander.
Niet alleen zouden de verschillende bouwstenen dan op het zelfde moment moeten zijn ontstaan en elkaar in de ruimte moeten zijn tegengekomen, ze zouden ook al vanaf het eerste begin zichzelf moeten kunnen reproduceren om het leven aan een volgende generatie door te kunnen geven. Het is natuurlijk uiterst onwaarschijnlijk dat dit toevallig zou zijn gebeurd, dat wil zeggen zonder een intelligente sturende macht of Schepper zoals Szostak graag wil bewijzen .

Ik wens Szostak veel succes met zijn pogingen. Maar ik denk zelf dat spontane generatie een sprookje voor volwassenen zal blijven. Alleen om alle informatie in een kunstmatig ontstaan genoom aan te brengen is reeds een onmogelijke opgave. Kleine foutjes in de volgorde van de DNA-sequentie kunnen immers nare afwijkingen en ziektes tot gevolg hebben. Maar zelfs als het hem en zijn studenten na veel pogingen en proeven zou lukken, dan bewijst hij eigenlijk alleen maar dat er veel intelligentie voor nodig is om zulke complexe systemen te maken. Zonder een intelligente sturende kracht zal dit nimmer lukken. Het toeval kan dit niet, het is dom en vormt niet uit zichzelf intelligente en doelmatige systemen. Er moet dus wel een intelligente wijze Schepper/Ontwerper bij nodig zijn geweest om het leven te laten ontstaan. Zo’n drieduizend jaar geleden werd in de Bijbel een bijzonder gebed opgetekend: „Uw ogen zagen zelfs het embryo van mij, en in uw boek waren alle delen ervan beschreven” (Psalm 139:16). De schrijver van die psalm wilde uiteraard geen wetenschappelijke uitspraak doen maar Gods ontzagwekkende wijsheid en macht illustreren. Toch was het beeld dat hij met eenvoudige woorden schetste verrassend nauwkeurig. Het DNA is inderdaad te vergelijken met een boek waarin alle informatie over ons lichaam en het onderhoud van de lichaamscellen staat beschreven. Bij elke nieuwe ontdekking over de cel blijkt het niveau van organisatie en complexiteit nog hoger te zijn dan werd aangenomen. Waarom houden zo veel mensen dan toch vast aan het idee dat het leven en het meest complexe informatiesysteem dat de mens kent, ontstaan is door een willekeurig evolutionair proces?

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s