De ogen van de arend

Niet zonder reden is het scherpe gezichtsvermogen van de arend al eeuwenlang spreekwoordelijk. In Nederland bestaat de uitdrukking “arendsogen” als iemand scherpe ogen heeft.

Hoe ver kan een arend eigenlijk zien? „Onder ideale omstandigheden kan een steenarend (Aquila chrysaetos) de geringe bewegingen van een konijn op een afstand van meer dan twee kilometer waarnemen”, verklaart The Guinness Book of Animal Records.

Een bijzonder scherp gezichtsvermogen.

Een bijzonder scherp gezichtsvermogen.

Hoe komt het dat de arend zo’n scherp gezichtsvermogen heeft? In de eerste plaats heeft de steenarend twee reusachtige ogen, die een groot deel van de kop beslaan. Verder heeft het oog van een arend ongeveer vijfmaal zoveel fotoreceptoren als een mensenoog — zo’n 1.000.000 kegeltjes per vierkante millimeter vergeleken met onze 200.000. Praktisch elke receptor is met een neuron verbonden. Daardoor bevat de gezichtszenuw van de arend, die boodschappen van het oog naar de hersenen overbrengt, tweemaal zoveel zenuwvezels als die van de mens. Geen wonder dat deze dieren een scherpe kleurwaarneming hebben! En ten slotte hebben roofvogels, evenals andere vogels, ogen die zijn toegerust met een krachtige lens die zijn scherpstelling snel kan veranderen van voorwerpen op enkele centimeters afstand naar voorwerpen die zich verder weg bevinden. Ook in dit opzicht zijn hun ogen verre superieur aan de onze.

Wie heeft deze vogel zulke eigenschappen gegeven? God vroeg aan Job: „Is het op uw bevel dat een arend omhoogvliegt?” Het is duidelijk dat geen mens de eer voor dit scheppingswonder kan opeisen. Job zelf gaf nederig toe: „Ik ben te weten gekomen dat gij [Jehovah] alles vermoogt” (Job 39:27; 42:1, 2). Het oog van de arend is slechts een van de vele bewijzen van de wijsheid van onze Schepper.

precaire situatie web

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Landdieren, Natuur, Vogels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s