Hoe komt het dat bladeren in de herfst van kleur veranderen?

Misschien heb je je ook wel eens afgevraagd hoe dit gebeurt? En waardoor wordt bepaald of een blad geel of rood wordt?
Herfstkleuren maken deel uit van een proces waarbij bomen zich voorbereiden op de winter. De kortere herfstdagen geven de inwendige klok van de boom een signaal om te beginnen met het afsnijden van de toevoer van water en voedingsstoffen naar de bladeren. Elk blad reageert door een scheurlaag te vormen aan de basis van de bladsteel. Deze laag — die bestaat uit een kurkachtige stof — blokkeert alle circulatie tussen het blad en de rest van de boom en zorgt ervoor dat het blad uiteindelijk van de boom valt.
Tijdens dit proces beginnen carotenoïde kleurstoffen de bladeren hun gele of oranje kleur te geven. Die kleurstoffen zijn gewoonlijk de hele zomer reeds aanwezig, maar je ziet ze niet vanwege het overheersende bladgroen (chlorofyl) in de bladeren. De rode kleur daarentegen is voornamelijk afkomstig van anthocyaan, een kleurstof die de bladeren pas in de herfst produceren. In de herfst wordt het bladgroen afgebroken en gaan de gele en rode kleurstoffen een belangrijke rol spelen. Als er geen bladgroen meer over is, wordt een populierblad felgeel, maar kleurt een esdoornblad felrood.

herfstblad6
Een schitterend kringloopproces
Het hele proces waarbij bomen hun bladeren verliezen, is niet alleen mooi maar ook praktisch. Door hun bladeren te laten vallen, sparen ze water en energie in de winter. Ze ontdoen zich ook van giftige afvalstoffen die zich gedurende de zomer in de bladeren ophopen.
Wat gebeurt er met de vele bladeren die op de grond vallen? Dankzij insecten, schimmels, wormen en andere dieren in de grond wordt al dit organische materiaal binnen korte tijd omgezet in humus, een onmisbaar bestanddeel van vruchtbare aarde. Na eerst een prachtig schouwspel te hebben geboden, voorzien de gevallen bladeren dus ook in meststof voor nieuwe groeikracht in het voorjaar! Het is weer een van de schitterende kringloopprocessen die door de Schepper van de natuur zijn ontworpen.

herfstblad8
herfstblad7

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Planten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.