De honingraat

Honingbijen (Apis mellifera) maken honingraten van was uit klieren aan de onderkant van hun achterlijf. De honingraat wordt gezien als een bouwkundig meesterwerk. Waarom?
Wetenswaardigheid: Wiskundigen vermoedden al eeuwenlang dat regelmatige zeshoeken het meest geschikt zijn om met zo min mogelijk materiaal een zo groot mogelijke constructie van gelijke cellen te maken; geschikter dan vierkanten, gelijkzijdige driehoeken, of welke vorm maar ook. Maar ze konden niet goed verklaren waarom. In 1999 leverde professor Thomas Hales het wiskundige bewijs voor wat hij het ‘honingraatvermoeden’ noemde. Hij liet zien dat regelmatige zeshoeken inderdaad het meest geschikt zijn om een ruimte in gelijke delen te verdelen met zo min mogelijk bouwmateriaal. En de honingraat kan gerecycled worden.

Foto 1  De zeshoekige cellen zijn deels met een dekseltje van was afgedicht.

Foto 1 De zeshoekige cellen zijn deels met een dekseltje van was afgedicht.


Met zeshoekige cellen maken bijen met een minimale hoeveelheid was een sterke, lichtgewicht honingraat, waarin een maximale hoeveelheid honing opgeslagen kan worden. De dunne wanden in de raat — 0,33 millimeter dik — kunnen dertig keer hun gewicht dragen. Geen wonder dat de honingraat wordt beschreven als een ‘architectonisch hoogstandje’. De cellen dienen als kraamkamer of voor opslag van stuifmeel en honing. Wanneer ze vol zijn, sluiten de bijen hen af met een dekseltje. Was is voor de bijen “duur”: de productie van 1 kilo was kost 4-6 kilo honing.
Tegenwoordig gebruiken ingenieurs de honingraat als voorbeeld om constructies te maken die tegen een stootje kunnen en de ruimte goed benutten. Zo worden er panelen met een honingraatstructuur gebruikt om vliegtuigen te bouwen die sterker en lichter zijn en daardoor minder brandstof verbruiken.

Wat denk jij? Is de slimme constructie van de honingraat door evolutie ontstaan of is die ontworpen?

VIDEO
Hieronder een mooie video (UltraHD) die zowel de bijen als de imker aan het werk laat zien:

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Insecten, Intelligent Design, Natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s