Je bent nooit te oud om te leren.

hersenen11„Wat de hersenen kunnen, hangt ervan af of ze gebruikt worden of niet”, zegt Inside the Brain. „Ze vormen het ultieme voorbeeld van een machine die slechter werkt naarmate je hem minder gebruikt, en ze willen heel graag nieuwe vaardigheden leren.”
Zorg er dus voor dat je hersenen steeds actief bezig zijn. Volgens de onderzoekers gaat dat ook achteruitgang tegen — en dat des te meer als iemand er ook een goede routine van lichaamsbeweging op na houdt. „Hoe meer iemand zich met leren bezighoudt, hoe meer iemands leervermogen toeneemt. Mensen die blijven leren, leren makkelijker”, zegt het boek Elderlearning — New Frontier in an Aging Society.
Dit bleek uit een twintig jaar durend onderzoek dat in Australië onder mensen van 60 tot 98 jaar werd gedaan.
„In de hersenen hebben wij een oneindig potentieel om problemen op te lossen, maar helaas benut de mens gemiddeld slechts een tiende van de hersencapaciteit”, beklemtoont hersenonderzoeker en ziekenhuisdirecteur Juhani Juntunen: „Ontwikkel uw hersenen, leer nieuwe dingen, en u zult tot meer in staat zijn”, spoort hij aan. Hij vindt het ergerlijk dat zo velen de jeugd op een voetstuk zetten en de hersencapaciteit van ouderen onderschatten, want volgens hem functioneren de hersenen van ouderen in bepaalde opzichten gewoonlijk zelfs beter dan die van jongeren. Veel hoge posten in het bedrijfsleven zouden worden ingenomen door ouderen omdat zij er “bekwamer gebruik van maken dan de jongeren.”
Wanneer geleerden het ontwerp van de mens beschouwen, zijn ze stomverbaasd. Ze ontdekken dat we zijn toegerust met hulpbronnen en vermogens die dat wat voor onze levensduur van zeventig tot tachtig jaar nodig is, verre overschrijden. Geleerden hebben bijvoorbeeld ontdekt dat het menselijk brein een immense geheugencapaciteit heeft. Eén onderzoeker schatte dat onze hersenen een hoeveelheid informatie kunnen bevatten die ’in geschreven vorm ongeveer twintig miljoen boekdelen zou omvatten, evenveel als in de grootste bibliotheken ter wereld’. Maar er is dus een enorme overcapaciteit.
vrachtautoWaarom hebben de hersenen zulke enorme reserves?
De evolutietheorie biedt geen logisch antwoord. Hij laat nadenkende mensen met de vraag zitten waarom de menselijke hersenen hun enorme capaciteit hebben ontwikkeld. Ter illustratie: waarom zou je een enorme vrachtwagen maken als je nooit meer zult vervoeren dan een schep zand?
De bijbel biedt echter een verfrissend eenvoudige maar logische verklaring. Ten eerste vertelt dit boek ons dat onze oorspronkelijke ouders — Adam en Eva — naar Gods beeld werden gevormd, in staat om Gods schitterende eigenschappen aan de dag te leggen. Ten tweede legt de bijbel uit dat we gemaakt zijn om eeuwig te leven — en dus eeuwig te blijven leren (Genesis 1:27; 2:16, 17).

May-Britt Moser (links), John O'Keefe (midden) en Edvard Moser (rechts) wonnen de Nobelprijs voor Geneeskunde

May-Britt Moser (links), John O’Keefe (midden) en Edvard Moser (rechts) wonnen de Nobelprijs voor Geneeskunde

Nobelprijs geneeskunde voor onderzoek naar gps in het brein.
Ook wetenschappers leren nog steeds nieuwe dingen over de hersenen. Wist u dat in ons brein ook een efficiënt werkend GPS-systeem werkzaam is? Dat blijkt uit het volgende bericht:
De Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde 2014 gaat naar John O’Keefe en echtpaar May-Britt en Edvard Moser, voor onderzoek naar gps in het brein. Dat heeft het Nobelprijscomité in Stockholm op 5 oktober 2014 bekend gemaakt.
De Nobelprijswinnaars ontdekten een systeem in het brein, dat werkt als een intern navigatiesysteem. Gespecialiseerde cellen in de hersenen helpen ons om onze plek in een ruimte te bepalen, en om de weg te kunnen vinden van de ene plek naar de andere.
Meer informatie hierover vindt je op onderstaande website:

http://www.volkskrant.nl/dossier-nobelprijzen/nobelprijs-geneeskunde-voor-onderzoek-naar-gps-in-het-brein~a3762817/

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Intelligent Design, Menselijk lichaam en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s