METAMORFOSE — Hoe een rups een heel nieuw uiterlijk krijgt.

Sommige insecten vernieuwen zich volledig wat hun uiterlijk betreft door een proces dat metamorfose wordt genoemd — letterlijk: „gedaanteverandering”. Die veranderingen kunnen vrij spectaculair zijn. Maden veranderen in vliegen, rupsen in vlinders en waterlarven in vliegende libellen. Honderdduizenden insecten ondergaan een metamorfose.

Om zo’n verandering voor elkaar te krijgen — vergelijkbaar met het ombouwen van een trein in een vliegtuig — moeten er ingrijpende wijzigingen plaatsvinden in een insectenlichaam. Neem bijvoorbeeld een vlinder. Terwijl de rups zich als pop in een ruststadium bevindt, worden de meeste van de vroegere weefsels en organen afgebroken en ontwikkelt er zich een hele serie nieuwe organen die tot het volwassen stadium behoren — zoals de vleugels, ogen en antennes van de vlinder. (De foto’s a t/m d tonen enkele tussenstadia van dit proces. Als je er op klikt worden ze groter. ) Op een of andere manier groeperen de bestanddelen van de organische soep zich tot een heel andere vorm dan voorheen.

vlinder komt uit de pop

We verwonderen ons terecht over dit bijzondere proces in de natuur, maar heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het tot stand is gekomen? Zou de evolutie deze ongelooflijke veranderingen kunnen arrangeren? Hoe zou er zomaar een rups kunnen verschijnen die geprogrammeerd is om een vlinder te worden? Trouwens, wie was er dan het eerst — de rups of de vlinder? De een kan niet zonder de ander bestaan, want alleen de vlinder plant zich voort en legt eitjes.
Voor mij is het proces van metamorfose dan ook weer een ander duidelijk en overtuigend bewijs van intelligent ontwerp door een Meesterontwerper.

Foto 2  Vader en zoon bij het lichtdoorlatende huisje waarin de rupsen in vlinders veranderen.

Foto 2 Vader en zoon bij het lichtdoorlatende huisje waarin de rupsen in vlinders veranderen.

Uit de statistieken van deze blog maak ik op dat veel lezers interesse hebben voor dit wonderlijke proces. Ik besteedde er in vorige jaren ook al aandacht aan, maar werd toch weer vertederd toen ik deze week onderstaand filmpje zag. Hoe zo? Een vader heeft besloten om zijn twee kinderen er ook eens iets van te laten zien en ervaren. (Foto 2) We zien eerst de door de vlinder gelegde eitjes, waaruit de jonge rupsen zullen komen. De kinderen doen bladeren in een lichtdoorlatend huisje zodat de vraatzuchtige rupsen te eten hebben en de vader maakt dan prachtige macro-video-opnamen van de gedaanteverandering. Zijn oudste zoontje mag het verhaal erbij vertellen. Helaas spreekt de jongen niet zo duidelijk, maar de beelden spreken eigenlijk voor zich en ze zijn heel mooi. We zien hoe een rups een pop wordt en dat daar na enige tijd een vlinder uitkomt.. Eigenlijk zouden veel meer vaders samen met hun kinderen van deze projecten moeten beginnen, vind je ook niet? Ik gun alle kinderen een vader die ze op deze manier onderwijs over de natuur geeft.

https://www.youtube.com/watch?v=mQOFh1exp3A

Wat zeggen wetenschappers er over?
Wil je nog meer weten over dit wonderlijke proces? Lees dan ook eens dit eerder door mij gepubliceerde artikel over deze spectaculaire gedaanteverandering. In de daarbij behorende video geven wetenschappers hun mening :

https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2013/05/01/metamorfose-de-schoonheid-en-het-ontwerp-van-vlinders/

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Fotografie, Insecten, Intelligent Design en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s