Menselijk lichaam is intelligent ontworpen: De spieren

Foto 1.  De spieren in onze benen worden door 500 zenuwen aangestuurd.

Foto 1. De spieren in onze benen worden door 500 zenuwen aangestuurd.

Van tijd tot tijd vestig ik in mijn blogartikeltjes ook even de aandacht van mijn lezers op de manier waarop ons lichaam werd ontworpen door de Grote Ontwerper of Schepper. We realiseren ons natuurlijk niet altijd dat het heel bijzonder is dat ons lichaam doet wat het moet doen. Het lijkt ook allemaal vanzelf te gaan, maar wat gebeurt er van binnen eigenlijk om alle bewegingen mogelijk te maken? Deze keer heb ik een prachtig fragment uit de TV-documentaire “Human Body: Ultimate Machine” voor je. Opgenomen van mijn TV-scherm, maar toch van goede kwaliteit. Je krijgt niet alleen veel uitleg over de diverse soorten spieren en de controle van de hersenen over hun onderlinge samenwerking bij verschillende bewegingen, maar ook inzicht in de manier waarop dit bij voetballers werkt.
Foto 2  Door veel te oefenen worden de bewegingen voortaan automatisch correct uitgevoerd.

Foto 2 Door veel te oefenen worden de bewegingen voortaan automatisch correct uitgevoerd.

Tussen de regels door zijn er zelfs tips van wetenschappers hoe voetballers en andere sportbeoefenaars de coördinatie van hun spieren (en daardoor ook hun spel) nog kunnen verbeteren. Kortom , dit is weer een heel bijzonder en visueel boeiend video-fragment dat slechts 4 min duurt. En..oh ja…, denk terwijl je hem bekijkt ook eens na over de vraag: Is dit nu door toeval of door ontwerp ontstaan?

Klik voor de video even op: http://youtu.be/VsY1696jUtk

Wil je nog meer weten over de werking van onze spieren? Lees ook eens onderstaand artikel over spieren: gervanpoelgeest.wordpress.com/2013/05/18/spieren-een-meesterlijk-ontwerp/

PS. In bovengenoemd artikel vind je ook een video over het ontwerpen van een eenvoudige kunsthand voor mensen die geen vingers meer hebben. De grijpbeweging gebeurt hierbij door de pols te bewegen. De onderdelen kunnen grotendeels met een 3D-kunststofprinter worden vervaardigd en de video toont hoe dit gaat.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Menselijk lichaam en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s