Papegaaien in Australië

Deze keer vond ik een mooie Engelstalige natuurfilm over de natuur in Australië. Papegaaien en kaketoes houden we meestal in kooien, en we geven ze dan zaden zoals zonnebloempitten die we in een dierenwinkel hebben gekocht, maar in hun natuurlijke omgeving zijn het vogels die zichzelf kunnen redden in veel verschillende habitats met vele soorten voedsel. Ze kunnen, om water te zoeken, honderden kilometers instinctmatig afleggen. Omdat de boeren voor hun vee in voorheen dor gebied ook drinkwaterbassins hebben aangelegd, hebben de papegaaien hun leefgebied ook steeds meer kunnen uitbreiden en zijn hun aantallen toegenomen. Diverse soorten papagaaien, kaketoes maar ook andere dieren, natuurverschijnselen en natuurbeschermers komen in de film voorbij.

Foto 1.  Een grote groep witte kakatoes.

Foto 1. Een grote groep witte kakatoes.

De vogels komen daar vaak in grote groepen voor, zodat de hemel soms zelfs verduisterd wordt als ze met duizenden tegelijk voorbij trekken. De boeren die mais en pinda’s kweken merken dat de kaketoes dit voedsel ook graag lusten. Ze proberen de vogels te verjagen door in een auto rond de akker te rijden, lawaai te maken en met een geweer op ze te schieten. Als je boer bent en er zo’n dertigduizend vogels op je maisveld landen, dan ben je best wel even onaangenaam verrast. (Foto 1
Foto 2. De vogels bijten zelfs het canvas kapot.

Foto 2. De vogels bijten zelfs het canvas kapot.

Een groep witte kakatoes)
Ze bijten zelfs met hun scherpe snavel door de zware canvas afdekkleden die over de graanopslagplaatsen zijn aangebracht. (Zie Foto 2)
Foto 3.  Litchies etende papegaai.

Foto 3. Litchies etende papegaai.

Ook fruittelende boeren hebben overlast van de vogels die van elk stuk fruit een hapje nemen en dan weer van een volgende vrucht snoepen. (Zie Foto 3 Litchi-etende papegaai) Voor de boer wordt het dus een race wie het eerst bij het rijpe fruit is, maar de vogels winnen altijd. Ze hebben zich goed aangepast aan het harde leven in de wildernis van Australië. Ze zijn slim, opportunistisch en veerkrachtig en zeer zeker ook erg mooi.
Foto 4.  De moeder papegaai voedt haar jongen in het nest.

Foto 4. De moeder papegaai voedt haar jongen in het nest.

Voor wie van de natuur houdt is dit een film om van te genieten. U ziet ook mooie opnamen van de Goldshoulderparrot (Goudenschouderpapegaai. ) Het nest bevindt zich meestal in de holte van een boom. Om Foto 4 te kunnen maken werd in het nest een camera aangebracht. De moeder is zojuist het nest binnengekomen om haar jongen voeden.
VideoParrots: Majestic Birds” (Duur: 53:47)

Papegaaiegetuigenis
Papegaaien hebben ook het fascinerende vermogen om de menselijke stem te imiteren. Mensen kunnen, door woorden vaak te herhalen, de papegaai woorden aanleren. Dat leverde voordeel op in onderstaande rechtszaak in Kerala, een zuidelijke deelstaat van India. Volgens de Indian Express ging het er in de rechtszaak tussen twee buren om wie de eigenaar van de papegaai was. Teneinde de ruzie te beslechten beval de rechter de papegaai als getuige te dagvaarden. Er werd een doorslaggevend getuigenis afgelegd toen de meewerkende papegaai gedienstig de namen afratelde van de kinderen die tot het gezin behoorden dat eerder al de papegaai als vermist had opgegeven. Dank zij de trouwe papegaai besloot de rechter van de arrondissementsrechtbank de zaak ten gunste van deze familie te beslissen.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Vogels en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s