Timelaps-opnamen van opengaande bloemen.

Foto 1  Centraal de stamper. Daaromheen de meeldraden met het stuifmeel.

Foto 1 Centraal de stamper. Daaromheen de meeldraden met het stuifmeel.


Over het ontwerp van bloemen is ook heel goed door de Grote Ontwerper nagedacht. Net als bij mensen is bevruchting nodig om nakomelingen voort te brengen. Bij planten heeft het vrouwelijke orgaan van een bloem (de stamper) stuifmeel van het mannelijke orgaan (de meeldraden) nodig om bevrucht te worden en vruchten voort te kunnen brengen. (Zie Foto 1) Insecten brengen het stuifmeel van de planten over naar andere planten van dezelfde soort die soms wel kilometers verderop staan. Zie Foto 2) De bloemen bieden deze bestuivers op hun beurt nectar aan — een heerlijk product dat niet te versmaden is. Telkens als de bezoeker aan de nectar nipt, wordt zijn lichaam met stuifmeelkorrels bepoederd. Wanneer hij daarna op zoek gaat naar nog een slokje nectar, neemt hij het stuifmeel mee naar de volgende bloem. Veel bloemen geven hun potentiële bestuivers nuttige aanwijzingen in de vorm van gekleurde vlekken of strepen. Zo weten hun bezoekers waar ze de nectar kunnen vinden.
Als de Schepper niet voor de bestuiving van planten had gezorgd door ze aantrekkelijk te maken, zouden miljoenen planten zich niet kunnen voortplanten. Jezus zei over het resultaat van die opmerkelijke activiteit:

„Leert een les van de leliën des velds, hoe ze groeien; ze zwoegen niet en spinnen niet; maar ik zeg u dat zelfs Salomo in al zijn heerlijkheid niet als een van deze getooid was.” — Mattheüs 6:25, 28, 29.

Timelaps.
Ik vond voor u een schattig kort filmpje dat de schoonheid van de bloemen, het stuifmeel en de stamper op een bijzondere manier laat zien. Van verschillende bloemsoorten, waaronder lelies en orchideeën is het opengaan HD gefilmd. Dus scherpe kleurrijke beelden die ook nog eens bewegen! Timelaps? Hoe werkt dat? Hier is een voorbeeld. Normaal worden er 24 beeldjes per seconde gefilmd. Met een timelapscamera kun je de tijdsduur tussen de beeldjes vergroten en bijvoorbeeld elke 4 seconde een opname maken. Dit levert een film op waarbij bewegingen 4 x24 = 96 keer sneller gaan dan normaal. Daardoor kunnen effecten zichtbaar gemaakt worden die normaal te traag zouden verlopen om waar te nemen. Dus met het blote oog zou u deze beelden niet kunnen zien. Veel genoegen bij het bekijken.

http://www.daviddelossan.com/timelapses/

Foto 2  Insecten dragen de stuifmeelkorrels over op andere bloemen

Foto 2 Insecten dragen de stuifmeelkorrels over op andere bloemen

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Fotografie, Insecten, Planten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s