De Geelmaskerkeizersvis

In deze blog attendeer ik mijn geachte lezerspubliek graag op de buitengewone schoonheid van Gods schepping. Deze keer daarom een paar foto’s van de Geelmaskerkeizersvis (Pomacanthus xanthometopon). Hij komt vooral voor op de koraalriffen van de Rode Zee, Grote Oceaan en Indische oceaan en voedt zich met kreeftjes, poliepen, wormen en zelfs met taaie sponzen. Foto 1 en 2 tonen de totale vis.

Foto 1 Geelmaskerkeizersvis

Foto 1 Geelmaskerkeizersvis


Foto 2  Nog een mooi exemplaar.

Foto 2 Nog een mooi exemplaar.

Foto 3  Detail van het oog

Foto 3 Detail van het oog


Foto 3 werd gemaakt door fotografe Wendy Hoevenaars, die het mooi vindt om kleine details, zoals een oog te fotograferen. Ze vertelt in het Eindhovens Dagblad: “Ik vind dat de ogen van de zeedieren pakkender zijn op de foto dan het dier in zijn geheel.”
Ontwerp of toeval?
Het ontwerp van deze vis is van een grote klasse en schoonheid. Wie of wat is daarvoor verantwoordelijk? Charles Darwin ging er van uit dat alle levensvormen zich stapje voor stapje door toevallige mutaties over een zeer lange periode geleidelijk zouden hebben ontwikkeld. Ook natuurlijke selectie zou daarbij een grote rol hebben gespeeld, maar hij en andere evolutionisten blijven stellig ontkennen dat er een intelligente Maker bij betrokken was. De vraag is of het toeval werkelijk zo’n prachtig evenwichtig totaalbeeld op het gebied van vormgeving kan bewerkstelligen. Wat denk je dat er gebeurt als we van het multicolor-ontwerp een legpuzzel maken, de stukjes daarvan door elkaar schudden en ze dan lukraak allemaal op de grond werpen? Zal het een evenwichtig geheel worden of ontstaat er een chaotische puinhoop? Het ontwerp van de Geelmaskerkeizersvis getuigt niet alleen van buitengewone creativiteit, maar de ontwerper moet ook tijdens het ontwerpproces het einddoel reeds in gedachten hebben gehad. Met een groot aantal toevallige stapjes en via natuurlijke selectie, zonder intelligentie, is dit volgens mij niet mogelijk. Ook Darwin schreef in zijn boek Het ontstaan van soorten: “Natuurlijke selectie functioneert namelijk alleen door gebruik te maken van geringe opeenvolgende variaties. Ze kan nooit een grote en onverwachte sprong maken.” Toch is voor dit ontwerp ontegenzeggelijk wèl zo’n grote stap met uitzicht op het eindresultaat noodzakelijk geweest. Wat denk jij, was het toeval of ontwerp?

Noot: Je kunt de foto’s groter bekijken door er op te klikken. In een vorig artikel vind je ook foto’s van andere soorten Keizersvissen:
https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2014/03/03/de-keizersvis/

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Fotografie, Intelligent Design, Natuur, Zeedieren en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.