De veren van een uil

Foto 1. Met zijn grote ogen kan de uil ook goed in het donker zien.

Foto 1. Met zijn grote ogen kan de uil ook goed in het donker zien.

Luchtvaartingenieurs kijken met afgunst naar de uil.(Zie Foto 1) Deze nachtvogel maakt namelijk praktisch geen geluid tijdens het vliegen. „Geen enkele andere vogel blijft tijdens het vliegen zo onopgemerkt”, zegt de website van National Geographic. Wat is het geheim van de uil?
Wetenswaardigheid: Bij de meeste vogels veroorzaakt de luchtstroom langs hun vleugels turbulentie, wat veel geruis kan opleveren. Maar bij de uil is dat niet het geval. De franjes op zijn buitenste slagpennen (Zie Foto 2) breken de geluidsgolven die ontstaan als er tijdens de neerwaartse beweging lucht langs de bovenkant van de vleugel stroomt. De donsveren elders op het lichaam van de uil absorberen het resterende geluid.
Veren van specht en uil

Foto 2. Veren van specht en uil

Vliegtuigontwerpers zouden graag profiteren van het geheim achter de praktisch geruisloze vlucht van de uil. Als vliegtuigen minder lawaai zouden maken, zouden luchthavens met strenge geluidsnormen vliegtuigen later op de avond en vroeger in de ochtend kunnen laten opstijgen of landen. Er wordt al gewerkt aan verbeteringen. „We zitten nog maar in de beginfase”, zegt Geoffrey Lilley, emeritus hoogleraar luchtvaartkunde aan de Universiteit van Southampton (Engeland). Hij voegt eraan toe dat het tientallen jaren kan duren voordat zo’n stil vliegtuig ontworpen zou kunnen worden.
Wat denk je? Is de geluiddempende slagpen van de uil door toeval ontstaan of is hij ontworpen?

Een grappig filmpje over de uil vind je hieronder. Een uil kan zijn kop ook in allerlei bochten draaien en met zijn poten veel kracht uitoefenen. Heel bijzonder!

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Intelligent Design, Natuur, Vogels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s