Intelligent ontwerp: De cel

Met betrekking tot de chemische samenstelling van levende organismen schreef de Britse astronoom Sir Bernard Lovell: „De waarschijnlijkheid dat . . . een toevallige gebeurtenis leidt tot de vorming van een van de kleinste eiwitmoleculen is onvoorstelbaar gering. . . . Ze is eigenlijk nihil.”
In dezelfde geest zei de astronoom Fred Hoyle: „Het gehele raamwerk van de orthodoxe biologie stoelt nog steeds op de gedachte dat het leven zo maar is ontstaan. Maar nu biochemici steeds meer ontdekken over de ontzagwekkende complexiteit van het leven, is het zonneklaar dat de kansen dat het bij toeval is ontstaan zo miniem zijn, dat ze volkomen uitgesloten kunnen worden. Het leven kan niet bij toeval ontstaan zijn.”

De moleculaire biologie, een van de nieuwere terreinen van de wetenschap, houdt zich bezig met de studie van levende dingen op het niveau van genen, moleculen en atomen. Moleculair bioloog Michael Denton zegt het volgende over wat er is ontdekt: „Het eenvoudigste ons bekende celtype is zo ingewikkeld dat men onmogelijk kan aannemen dat zo’n eenheid plotseling ontstaan zou zijn doordat de delen ervan door de een of andere grillige, totaal onwaarschijnlijke gebeurtenis zijn bijeengeworpen.” „Het is echter niet alleen de complexiteit van levende systemen die zo’n moeilijk te doorgronden probleem vormt, er is ook nog de ongelofelijke vindingrijkheid die zo vaak in hun ontwerp zichtbaar is.” „Op moleculair niveau komen . . . de genialiteit van het biologische ontwerp en de perfectie van de bereikte doeleinden het meest tot uiting.”

Denton zegt verder: „Waar wij ook kijken, hoe diep wij ook kijken, wij treffen een verfijning en een vindingrijkheid aan van een absoluut uitmuntende kwaliteit, die de gedachte aan toeval heel onwaarschijnlijk maakt. Is het werkelijk geloofwaardig dat toevallige processen een werkelijkheid kunnen hebben geconstrueerd waarvan het kleinste element — een functioneel eiwit of gen — zo gecompliceerd is dat het onze scheppende vermogens te boven gaat, een werkelijkheid die precies het tegenovergestelde is van toeval, die alles wat door menselijke intelligentie is voortgebracht, in alle opzichten overtreft?” Ook zegt hij: „Tussen een levende cel en het in de hoogste mate geordende niet-biologische systeem, zoals een kristal of een sneeuwvlokje, bestaat een kloof die zo groot en absoluut is als men zich maar kan indenken.” En een hoogleraar in de natuurwetenschappen, Chet Raymo, merkt op: „Ik ben diep onder de indruk . . . Elke molecule schijnt op wonderbaarlijke wijze voor haar taak uitgekiend te zijn.”

Moleculair bioloog Denton concludeert dat „zij die nog steeds dogmatisch bepleiten dat al deze nieuwe werkelijkheden het gevolg van puur toeval zijn”, in een mythe geloven. Ja, hij noemt de darwinistische opvatting dat levende organismen bij toeval zijn ontstaan, „de grootste kosmogonische mythe van de twintigste eeuw”.

Bekijkt u met het voorgaande in gedachten vervolgens de prachtige, in opdracht van BBC gemaakte video “Secret Universe: The Hidden Life of the Cell”

DNA bevat het Master-plan voor alle cellen in uw lichaam.

DNA bevat het Master-plan voor alle cellen in uw lichaam.

De makers hinken op twee gedachten.
U zult “verbazingwekkende machines” bezig zien in de cel en in het commentaar wordt melding gemaakt van “batterijen die de cel van energie voorzien.” en een “masterplan” dat niet slechts de bouw van één cel regelt maar de bouw van uw gehele lichaam: DNA (Zie Afb.). Al deze uitdrukkingen wijzen terecht op een intelligente ontwerper, een Master-Ontwerper. Wat jammer echter dat ik moet constateren dat de makers van deze documentaire op twee gedachten hinken, doordat zij dan toch weer naar miljoenen jaren durende evolutie als de oorzaak verwijzen. Ze begrijpen blijkbaar niet dat er geen tussenweg is. Of er is sprake van door een Intelligente Schepper begeleid ontwerp òf er is sprake van toevallige, niet door intelligentie begeleide evolutie. Maar ik ben er van overtuigd dat u, als u dadelijk zelf ziet hoe de systemen in de cel werken, u zelf ook tot de logische conclusie zult komen dat alles wijst op buitengewoon intelligent en doelbewust ontwerp. Alles wat ontworpen is, moet een ontwerper hebben. Kent u uitzonderingen hierop? Die zijn er niet. En hoe gecompliceerder het ontwerp is, des te bekwamer moet de ontwerper zijn. Onderstaande video “Secret Universe: The Hidden Life of the Cell‘ geeft ons een prachtig kijkje in het binnenste van de cel. Veel kijkplezier!

http://www.youtube.com/watch?v=7cHEZRVofzE&feature=em-hot-vrecs

P.S. Ik heb gemerkt dat bovenstaande link niet meer werkt. Als u bij youtube.com echter zoekt op de term “Secret Universe: The Hidden Life of the Cell” vindt u de video alsnog.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s