Ons meesterlijk ontworpen gezichtsvermogen en waarom het geen toeval kan zijn.

Van al onze zintuigen zijn onze ogen wel het belangrijkst. Ik schreef daarover eerder al een artikel onder de kop “Toeval of ontwerp? Het omgekeerde netvlies.”Daarbij was ook een link naar de tien minuten durende video “Are Your Eyes Really Amazing?” # Deze week zag ik echter de op Science Discovery uitgezonden documentaire “Human Body- Ultimate Machine” ( “Het menselijk lichaam- de ultieme machine”. ) Daarin wordt ons met de modernste visuele hulpmiddelen en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten opnieuw duidelijk gemaakt dat ons gezichtsvermogen op een heel bijzondere manier is ontworpen. De documentaire is bijzonder knap gemaakt. Wat jammer echter, dat de in de evolutietheorie onderwezen makers van de documentaire het ontwerp ervan allemaal aan het toeval hebben toegeschreven en er onze Schepper niet de eer voor geven. Ik vind dat heel ondankbaar: Iemand geeft je een zeer mooi , kostbaar en uniek cadeau, waaraan hij lang en intensief heeft gewerkt en dan bedank je hem er niet voor, maar doe je alsof het zomaar toevallig uit de lucht is komen vallen.
Toch wordt in deze serie het menselijk lichaam wèl de “Ultimate Machine” genoemd. Dat is, wanneer je, zoals de documentairemakers, wèl in ongeleide evolutie gelooft, eigenlijk tegenstrijdig en niet logisch, want het gezonde verstand zegt ons reeds dat elke machine nu eenmaal niet door het toeval ontstaat. Ook de onderdelen van een machine ontstaan niet vanzelf, en evenmin zullen ze zich automatisch tot een groter functionerend geheel samenvoegen.

Zelfs de onderdelen van deze eenvoudige fiets zullen zich nimmer  toevallig tot een bruikbare fiets ordenen.

Zelfs de onderdelen van deze eenvoudige fiets zullen zich nimmer toevallig tot een bruikbare fiets ordenen.

Neem als voorbeeld de fiets: de losse onderdelen in een werkplaats zullen niet vanzelf hun plaats in het geheel innemen en een bruikbare fiets vormen. Daar is een intelligente monteur voor nodig, die ook nog eens verstand van fietsen moet hebben. Als u mijn verhaal nog wat verder leest zult u bemerken dat onze “ultieme machine” (dus het menselijk lichaam) over zeer complexe systemen beschikt. Al deze systemen geven stuk voor stuk blijk van intelligent ontwerp en kunnen beslist niet door ongeleid toeval zijn ontstaan, ook al beweren zogenaamde “wetenschappers” dat dit lang geleden wel is gebeurd. Maar zij “weten” dat ook niet echt, want ze waren er zelf niet bij en al hun pogingen om in goed uitgeruste laboratoria het kunstje te herhalen hebben gefaald. Inmiddels is er ook van de zijde van microbiologen heel wat kritiek op de evolutietheorie gekomen, maar ondanks dat de verbazing over het complexe ontwerp door nieuwe inzichten nog steeds toeneemt geloven velen helaas toch nog steeds in deze achterhaalde theorie. Genoeg daarover en terug naar de documentaire.

Onze ogen zijn een kostbaar cadeau van de Schepper

Onze ogen zijn een kostbaar cadeau van de Schepper

Hoewel de documentaire veel uitvoeriger is en die ook over nog veel andere sublieme en opmerkenswaardige systemen in het menselijk lichaam gaat, beperk ik mij nu even, als voorbeeld, tot het gezichtsvermogen. Ook daarover werden in de documentaire zeer interessante wetenschappelijke nieuwtjes vermeld. Ik wil ze graag met u delen en ik heb, voor degenen die deze interessante documentaire niet konden zien, er enkele interessante feiten uitgelicht.

Samenvatting van de documentaire
Onze ogen, gecombineerd met ons brein vormen samen het meest complexe systeem van ons lichaam. Volgens Dr. Donald D’ Amico van het New York Presbyterian Hospital, die deskundige is op het gebied van Ophthalmologie, staat zeventig procent van ons brein op een of andere manier ten dienste van ons gezichtsvermogen. Volgens deze wetenschapper zou het, onder alle andere “evolutionaire mechanismen” die bij de “creatie” van ons lichaam betrokken waren, buitengewoon veel nadruk hebben gekregen. (hij gebruikt de term “extraordinarily”) Als ontwerper denk ik dan: dat kan toch geen toeval zijn? Daar moet toch over zijn nagedacht tijdens het ontwerpen? Maar bij hem is dat kwartje blijkbaar nog niet gevallen.
Ook alle tot ons visuele systeem behorende sub-systemen werken uitstekend met elkaar samen en zijn meesterlijk ontworpen voor hun taak. De ogen van dieren zijn vaak gespecialiseerd, maar de ogen van de mens zijn heel veelzijdig. Onze ogen kunnen zich in eenvijfde van een seconde scherpstellen van heel dichtbij tot oneindig ver. Ze kunnen 10.000.000 kleuren onderscheiden en ook bij grote contrasten toch details waarnemen. Dat komt de politieman in de documentaire goed van pas, want hij moet de nummerborden van rijdende auto’s zowel bij fel zonlicht als bij donkere schaduw goed kunnen lezen. Onze ogen kunnen zich ook heel snel focussen op bewegende objecten. Dat wordt geïllustreerd met beelden van politieman Stan als hij in zijn dienstauto een van moord verdachte wetsovertreder in een auto door de straten van Los Angeles achtervolgt. De snelheid loopt daarbij soms op tot 160 km/h. Stan moet niet alleen de voor hem rijdende vluchtauto in de gaten houden, maar ook constant letten op overstekende voetgangers en het overige verkeer om botsingen en gevaar te vermijden. De commentaarstem zegt dat Stan’s brein nu signalen naar zijn handen en voeten stuurt met een snelheid van ” 5 km per minuut.” (Omgerekend komt dat overeen met 300 km/h)

Als agent Stan tijdens een achtervolging een kruising nadert moet hij in een oogwenk alles overzien.

Als agent Stan tijdens een achtervolging een kruising nadert moet hij in een oogwenk alles overzien.


Toegerust om snelle bewegingen binnen het gezichtsveld te detecteren
Tijdens de achtervolging worden de ogen van politieman dus zwaar op de proef gesteld, vooral als de beide auto’s een onoverzichtelijke kruising met verkeerslichten naderen. Nu moet de politieman in een fractie van een seconde een heleboel dingen tegelijk kunnen overzien. Hij ziet dat vóór hen een auto voor de kruising is gestopt en dat die de weg blokkeert. De vluchtende auto zwenkt er echter links omheen en agent Stan moet nu ook snel beslissen: zal hij volgen of de achtervolging opgeven. Stan besluit te volgen en maakt dezelfde manoeuvre. Hij moet daarbij afstanden goed inschatten en tegelijk ook op veel andere dingen letten om zichzelf en de andere deelnemers aan het verkeer niet in gevaar te brengen. Van links nadert langzaam een auto die naar links wil afbuigen het kruispunt , maar agent Stan kan nog niet zien of er van rechts ook een auto aankomt. En dan blijkt hoe slim het menselijk oog is ontworpen. Want Stan ziet dan in zijn rechter ooghoek de voorkant van een snel rijdende auto om de hoek van het gebouw verschijnen. Zijn ogen worden onmiddellijk gefocust op dit bewegend object en de afstand en snelheid daarvan worden ogenblikkelijk ingeschat. Die informatie wordt dan razend snel aan zijn brein doorgegeven en dat bepaalt of Stan al dan niet krachtig zal moeten remmen of juist gas moet geven. Maar het brein van Stan heeft heel snel berekend dat de plotseling opgedoken auto rakelings tussen hen door zal schieten. Dat gebeurt ook en Stan kan daarna de kruising zonder ongelukken oversteken en de achtervolging voortzetten.

oog+det-netvlies

Hoe werkt het?
De deskundige in de documentaire legt dan uit hoe dit systeem zo bijzonder effectief kan werken, en daardoor ons leven kan beschermen. In het netvlies aan de achterzijde van het oog, bevinden zich tussen de staafjes en kegeltjes die kleuren waarnemen, ook nog andere speciale staafjes. (Zie Fig.1 en 2) Die zien geen kleuren of details, maar als er ergens in ons gezichtsveld iets beweegt, dan wordt het door deze cellen opgemerkt en richten onze ogen zich onmiddellijk automatisch op het bewegend object. Onze ogen zijn dus door de wijze Schepper tevens voorzien van bewegingsdetectoren. Wat een buitengewoon intelligent ontwerp!

Bronnen:
# Video “Are Your Eyes Really Amazing?” http://www.youtube.com/watch?v=NushMV1RhzY
Video “Human Body- Ultimate Machine” (vertoond op Science Discovery)

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Intelligent Design, Menselijk lichaam en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.