HDR-fotografie

Hoewel de techniek op het gebied van camera-ontwerp heel ver gevorderd is, kan men de eigenschappen van het menselijk oog nog steeds niet evenaren. De Schepper heeft ook hiermee, hoewel evolutionisten ook daar weer onredelijke kritiek op hebben geuit, een meesterlijk staaltje van intelligent ontwerp uitgevoerd. Camera’s kunnen namelijk geen al te grote verschillen in contrast overbruggen. Men heeft echter toch een truc gevonden om een foto te produceren waarop zowel de lichte als de donkere delen de juiste belichting hebben. Deze methode wordt HDR ( High-dynamic-range) genoemd. Bij HDR-fotografie wordt het genoemde gebrek gecompenseerd door met de camera drie afzonderlijke foto’s te maken met verschillende belichtingen: 1)een donkere of onderbelichte, 2) een gemiddeld belichte foto en 3) een heldere overbelichte foto. Afbeelding 1a en 1b zijn respectievelijk onderbelicht en overbelicht. Afbeelding 2a en 2b laat zien wat het resultaat van HDR- en extrabewerking in Photoshop kan zijn.
In Wikipedia wordt de methode alsvolgt uitgelegd:
“De meeste gangbare foto’s hebben een klein dynamisch bereik, net als verreweg de meeste digitale camera’s en ook beeldschermen. Het menselijk oog heeft een zeer groot dynamisch bereik, sommige duurdere digitale camera’s hebben ook een relatief groot dynamisch bereik en kunnen daarom ook erg donkere en erg lichte delen tegelijkertijd opslaan. Ook zijn er technieken om enkele foto’s snel achter elkaar te maken, met verschillende belichtingstijden (bracketing). Door die foto’s te combineren kan daar een HDR-afbeelding mee samengesteld worden. Sommige camera’s zoals de Pentax K-5 kunnen dit zelfstandig uitvoeren.”

HDR1a+b
HDR-2a+b
De laatstgenoemde camera’s zijn echter vrij duur (de Pentax K-5 is bijvoorbeeld voor ca. 600 euro verkrijgbaar) en dit is niet perse nodig. Ook met een eenvoudige compactcamera kunt u het onderwerp drie keer vanaf een statief met verschillende belichtingen fotograferen. Er zijn verschillende programma’s die met HDR-afbeeldingen kunnen omgaan. Een open source programma is Luminance HDR voorheen Qtpfsgui, en een betaald programma is bijvoorbeeld Photomatix. Ook Photoshop en Lightroom zijn handig om achteraf nog verbeteringen aan te brengen. Maar hoe doe je dat? U kunt er dure boeken over aanschaffen, maar ik vond voor u een gratis tutorial op internet van de bekende fotograaf Trey Ratcliff .
Zijn gratis tutorial duurt ca. 40 min. maar dan heeft u ook een goede indruk van de mogelijkheden van deze techniek. Ratcliff kan u eventueel, als u nog meer wilt leren, ook een tien uur durende vervolgcursus leveren, tegen betaling, dat wel. Hieronder de link naar de gratis versie:
http://www.youtube.com/watch?v=oExv7bBe8mI

“Trey’s foto’s zijn een dagelijkse bron van inspiratie voor mij. Ik kan de keren niet tellen dat ik ben blijven steken in mijn schrijven en, als ik dan zit te staren naar mijn computerscherm en wanhopig probeer het volgende idee te bedenken, dan komt de screensaver met een van de Trey’s beelden en de vormen en kleuren daarvan bewerkten iets in mij dat me naar de volgende noot bracht … ”

Hans Zimmer, Componist, The Lion King, Gladiator, Batman, Inception, Sherlock Holmes

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s