De aarde bekeken vanuit de ruimte.

Deze week zag ik een mooie engelstalige documentaire die ons duidelijk maakt hoe de verschillende natuurkrachten (wind, water en vuur) met elkaar samenwerken om het leven op aarde mogelijk te maken. De Ontwerper of Schepper trof de juiste voorzieningen en zorgde er bijvoorbeeld voor dat het oceaanwater circuleert en voedsel voor alles wat leeft produceert en verdeelt. De makers van deze documentaire zijn er in geslaagd om, via satellieten die onze aarde observeren, de onderlinge samenhang tussen de verschijnselen in de natuur voor ons zichtbaar te maken. Die samenhang berust niet op toeval, maar is het resultaat van weloverwogen ontwerp. In de twee uur durende documentaire “Earth from Space”worden de beelden van de rond de aarde cirkelende satellieten gecombineerd met visuele programma’s en dit geeft onder andere spectaculaire kleurenbeelden van alle water-en luchtstromingen rondom onze aarde. De documentaire is in nauwe samenwerking met NASA tot stand gekomen.
Welke invloed heeft de zon op onze planeet en de oceanen? Hoe worden wolken gevormd? Hoe ontstaat een orkaan als Katrina? De extreme koude in Antarctica blijkt eveneens een belangrijke rol te spelen in het klimaat van de aarde. Antarctica is aanmerkelijk kouder dan de Noordpool. Waarom is dit zo? U ziet ook hoe Antarctica in de zomer betrekkelijk klein is (Ca. 1,5 x de oppervlakte van de VS) en in de winter uitgroeit tot een oppervlakte zo groot als Afrika. Het oceaanwater rondom Antarctica bevriest dan en hoewel dit proces begint op microscopische schaal wordt het nu ook via satellietbeelden vanuit de ruimte duidelijk zichtbaar gemaakt. Ik wens u veel plezier bij het bekijken van deze prachtige documentaire.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Aarde, Natuur, Ruimtevaart, Zee en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.