Onze planeet bevindt zich op het perfecte ’adres’

Ons adres omvat vaak ons land, onze stad en onze straat. Als we die vergelijking doortrekken, kunnen we het Melkwegstelsel het ’land’ van de aarde noemen, het zonnestelsel de ’stad’, en de baan van de aarde binnen het zonnestelsel de ’straat’. Dankzij de vooruitgang in de astronomie en natuurkunde zijn wetenschappers veel te weten gekomen over de voordelen van ons plekje in het heelal.
Om te beginnen bevindt onze ’stad’, ons zonnestelsel, zich in een deel van het Melkwegstelsel dat veel wetenschappers de leefbare zone noemen. Deze zone ligt zo’n 28.000 lichtjaren van het centrum van het sterrenstelsel en bevat precies de juiste concentraties van de chemische elementen die nodig zijn voor de instandhouding van het leven. Verder weg zijn die elementen niet voldoende aanwezig en dichterbij is de omgeving te gevaarlijk, onder andere omdat er veel meer potentieel dodelijke straling voorkomt. „We wonen in een uitstekende buurt”, aldus Scientific American.
De ideale ’straat’
Niet minder ’uitstekend’ is de ’straat’ van de aarde, de baan in ons zonnestelsel. Deze baan bevindt zich op zo’n 150 miljoen kilometer van de zon in de leefbare zone van het zonnestelsel, waar het niet te koud en niet te heet is voor leven. Bovendien legt de aarde een vrijwel cirkelvormige baan af, zodat we het hele jaar op ongeveer dezelfde afstand van de zon blijven.
De zon is ondertussen de perfecte krachtcentrale. Ze is stabiel, heeft de ideale afmetingen en geeft precies de goede hoeveelheid energie af. De zon is dan ook niet voor niets „een heel bijzondere ster” genoemd.

Een enkelvoudige ster: Astronomen schatten dat 85 procent van de sterren in de buurt van de zon zich in groepen van twee of meer sterren bevindt die om elkaar heen draaien. Zulke sterren zijn door gravitatiekrachten aan elkaar gebonden.
Maar de zon is een enkelvoudige ster. „Het geval van de zon als enkelvoudige ster schijnt dan ook nogal ongewoon te zijn”, schrijft de astronoom Kenneth J. H. Phillips in zijn boek Guide to the Sun. Die eigenschap van de zon maakt dat de aarde een stabielere baan beschrijft, wat weer leidt tot omstandigheden die bevorderlijk zijn voor het leven op deze aardbol, zegt Gonzalez.

De perfecte buur
Als we een directe buur voor de aarde zouden moeten kiezen, dan konden we ons geen betere wensen dan de maan. De diameter van de maan bedraagt iets meer dan een kwart van die van de aarde. Vergeleken bij andere manen in ons zonnestelsel is onze maan ongebruikelijk groot in verhouding tot de planeet waar ze bij hoort. Maar dat is geen toeval.
De maan is bijvoorbeeld de voornaamste oorzaak van eb en vloed, die een belangrijke rol spelen in de ecologie van onze planeet. De maan draagt ook bij tot de stabiele rotatieas van de aarde. Als de maan niet zo perfect op de aarde was afgestemd, zou onze planeet gaan schommelen en misschien zelfs als het ware kantelen! Dat zou leiden tot catastrofale veranderingen, onder andere in het klimaat en de getijden.
Exact afgestemd
Essentieel voor het bestaan van het universum als geheel zijn de vier fundamentele krachten die van invloed zijn op materie: de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht en de sterke en zwakke kernkracht. Ze zijn allemaal exact op elkaar afgestemd.
Vernuftig ontwerp
Alles aan onze planeet, zoals het ’adres’, de rotatiesnelheid en de maan, wijst op zorgvuldig ontwerp door een wijze Schepper. De natuurkundige en evolutionist Paul Davies zei: „Zelfs atheïstische wetenschappers zullen lyrisch worden over de schaal, de grootsheid, de harmonie, de elegantie en het pure vernuft van het universum.”

De Orionnevel

De Orionnevel

Spiraalvormig sterrenstelsel

Spiraalvormig sterrenstelsel


Wie heeft de sterren geschapen?

Wie heeft de sterren geschapen?


De bijbel is heel duidelijk als het er om gaat wie de oorzaak of ontwerper van de sterren en planeten in het universum is.

(Jesaja 40:26) „Heft UW ogen naar omhoog en ziet. Wie heeft deze dingen geschapen? Het is Degene die het heerleger daarvan zelfs naar het getal uitleidt, ze alle zelfs bij name roept. Vanwege de overvloed van dynamische energie, en omdat hij sterk is in kracht, ontbreekt er niet één [aan].”

In Romeinen 1:20 staat over deze Almachtige God:

“Want zijn onzichtbare [hoedanigheden] worden van de schepping der wereld af duidelijk gezien, omdat ze worden waargenomen door middel van de dingen die gemaakt zijn, ja, zijn eeuwige kracht en Godheid, zodat zij niet te verontschuldigen zijn.”

Video
Tenslotte een prachtige documentaire over de Hubble-telescoop. Deze werd ontwikkeld vanuit de gedachte dat een telescoop die buiten de beeldverstorende dampkring zou kunnen opereren veel scherpere beelden zou kunnen opleveren. Nadat deze telescoop in zijn baan rond de aarde was gebracht bleek echter dat de beelden allerminst scherp waren. Het lukte technici echter om dit te corrigeren, waarna er inderdaad de mooiste beelden werden verkregen. U kunt de hele ontwikkeling van de Hubble-telescoop ,inclusief de technische details en beelden van sterrenstelsels zien in onderstaande documentaire:

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Universum en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s