Fraai en doelmatig ontwerp bij de duikende Jan van Gent

Jan-van-genten kunnen dertig jaar oud worden en paartjes blijven meestal hun hele leven bij elkaar. Ze begroeten elkaar door borst tegen borst te staan met gespreide vleugels en gekruiste snavels, waarna ze elkaars veren gladstrijken. De volwassen jan-van-gent is wit met opvallende zwarte vleugelpunten. De vleugelspanwijdte kan wel twee meter bedragen. Het jong daarentegen is zwart met witte spikkels. Het is prachtig te zien hoe de jan-van-genten de zee induiken om te vissen. Ze bereiken snelheden van wel honderd kilometer per uur. Net voordat ze vanaf pakweg dertig meter hoogte het water induiken, worden de vleugels naar achteren gevouwen zodat ze een pijlpunt vormen en worden de neusgaten gesloten. Een beschermend vlies bedekt hun ogen. Tegelijkertijd dienen luchtzakken onder de huid als stootkussen bij de inslag, die zo hard kan zijn dat het water hoog opspat. Vissen worden soms helemaal verdoofd door de inslag. Onder water gebruiken jan-van-genten hun vleugels en poten als ze achter hun prooi aangaan. Ze eten makreel, sprot, haring en zandaal. Ze kunnen wel zo’n dertig uur aan één stuk door vissen. Hoe diep de jan-van-gent wel kan duiken, blijkt uit het feit dat hij dertig meter onder water in de netten van vissers is gevangen. Maar gewoonlijk komt hij na een paar seconden weer boven en blijft dan net lang genoeg op het water om zijn prooi te verzwelgen. Dan stijgt hij op, op zoek naar nog meer prooi.
poster-janvangent
In onderstaande video brengt u een bezoek aan Bass Rock. Het is een gigantische, ongeveer 110 meter hoge rots met een omtrek van zo’n twee kilometer. Hij ligt voor de kust ten noordoosten van Edinburgh (Schotland), bij de riviermonding die de Firth of Forth wordt genoemd. Hier leven misschien wel honderdduizend jan-van-genten, een tiende van de wereldpopulatie van deze fascinerende zeevogel. Deze video duurt 3:33 min.

Heel mooi wordt ook in onderstaande video getoond hoe deze perfect gestroomlijnde vogels omlaag duiken en ook hoe zij zich onder water bewegen om hun prooi te vangen. Adembenemend mooi gefilmd! Ook met slow-motion-beelden. Duurt 3:27 min.

Als hierboven, maar korter:

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Natuur, Vogels, Zeedieren en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s