De vleugel van de libel: ontworpen of toevallig ontstaan?

Bij de meeste insecten werken de voorvleugels en de achtervleugels in tandem. Tijdens de vlucht blijven de voorste en achterste vleugels aan elkaar vergrendeld en ze bewegen gelijktijdig op en neer. Bij libellen zijn de vleugels niet met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen de vier vleugels los van elkaar worden aangestuurd en kan de libel opmerkelijke kunsten uithalen, zoals stilstaan in de lucht, verticaal opstijgen en zelfs achteruit vliegen. Libellen kunnen een snelheid van wel 50 km per uur halen, wat hen tot de snelst vliegende insecten maakt. De vleugels hebben een netwerk van aderen. De voorrand van de vleugels is geknikt en fungeert als een soort spoiler. Dit zorgt dat de lucht loskomt van het vleugeloppervlak, waardoor lift ontstaat. Aan de voorrand van de vleugels bevindt zich dichtbij de vleugeltip ook een gekleurde vlek, het pterostigma. (Zie Afb.)

Ontwerp vleugel van libel

Het pterostigma is zwaarder dan de omliggende gebieden en dat is ook van belang voor het vliegen. Onderstaande bron# vermeldt: “zonder het pterostigma zouden zelf-opgewekte vibraties die bij een bepaalde kritische snelheid optreden , het zweven onmogelijk maken. Proeven laten zien dat het pterostigma, hoewel het aandeel op het totale gewicht van de libel slechts 0,1 % is, dit bij een bepaalde soort libel de kritische zweefsnelheid toch met 10-25 % verhoogt.”

# Bron: http:/link.springer.com/article/10.1007%2FBF00693547     (zie punt 7)

Vindt u het ook niet wonderlijk dat zo’n klein vlekje op beide vleugels zo’n invloed heeft op het totale ontwerp en de vliegprestaties? Daaruit blijkt dat de Meester-Ontwerper of Schepper veel aandacht voor elk detail heeft gehad. Dit vinden we ook terug bij andere ontworpen zaken in de natuur.

libel10

Voor meer prachtige foto’s van diverse libellesoorten kunt u ook deze duitse site bekijken.
http://www.youtube.com/watch?v=goNvK0A5Tcg

Gedaanteverandering. Larve barst open en de libel bevrijdt zich. Zijn vleugelpakket ontvouwt zich.

Gedaanteverandering. Larve barst open en de libel bevrijdt zich. Zijn vleugelpakket ontvouwt zich.


Ook heel fraai is de metamorfose van deze libel gefilmd. Libellen ondergaan via een serie vervellingen een gedaanteverwisseling, niet een volledige metamorfose zoals vlinders, hoewel de verschillen tussen de laatste larvale fase en het volwassen insect zeer aanzienlijk zijn. U ziet een mooi staaltje van intelligent ontwerp als de libel uit de huid van de larve kruipt (Zie Afb.1a t/m 1e) en het kleine opgevouwen pakket vleugels zich ontvouwt, de vleugels worden opgeblazen; steeds groter en sterker worden tot ze tenslotte in hun volle glorie schitteren in de zon en de libel weg kan vliegen.(Zie Afb.2a t/m 2g) We zien ook wel eens ruimtevaartuigen die hun panelen ontvouwen, maar dit is qua ontwerp vele malen briljanter. De film duurt totaal 26 min. Omdat niet iedereen de tijd heeft om daarnaar te kijken heb ik voor u bijgaande afbeeldingen vervaardigd. Ze geven ook een indruk van de volgorde waarin de gedaanteverandering plaatsvindt. Klik even op de afbeelding, dan worden hij groter weergegeven.

http://www.youtube.com/watch?v=-SwB2atZGRE

Afb.2  De libel pompt zijn vleugels op. Die drogen op en de libel klimt omhoog om weg te vliegen.

Afb.2 De libel pompt zijn vleugels op. Die drogen op en de libel klimt omhoog om weg te vliegen.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Insecten, Intelligent Design, Natuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s