Uw immuunsysteem: Hoe werkt het?

In ons menselijk lichaam zijn diverse ongelooflijk mooie doeltreffende systemen ingebouwd. Een daarvan is het immuunsysteem. Het immuunsysteem is eigenlijk een verbazingwekkende reeks mechanismen die ontworpen is om ons te verdedigen tegen allerlei indringers. Het immuunsysteem kan worden onderverdeeld in twee elkaar aanvullende systemen. Laten we eens bekijken wat ze doen.

We onderscheiden het a-specifieke en het specifieke immuunsysteem

Foto 1  De indringers (de kleine groene bolletjes) worden door de fagocythen opgegeten.

Foto 1 De indringers (de kleine groene bolletjes) worden door de fagocythen opgegeten.

Het a-specifieke deel van ons immuunsysteem bestaat uit verschillende ‘vreetcellen’ (granulocyten en macrofagen). Dit deel heeft als doel om binnen een paar uur een snelle en doorslaggevende eerste verdediging te bieden als onze beschermbarrières door vreemde micro-organismen, zoals bacteriën en virussen doorbroken worden. Bijvoorbeeld bij een huidbeschadiging. Zodra het immuunsysteem indringers waarneemt, wordt er een kettingreactie (cascade) in werking gezet waarbij tientallen zorgvuldig ontworpen eiwitten een rol spelen. Elke component in deze kettingreactie activeert weer de volgende om de tegenaanval te versterken. Daarbij wordt de ziekteverwekker gefagocyteerd (‘opgevreten’) en intracellulair gelyceerd (‘in de cel verteerd’).(Zie Foto 1) Het a-specifieke immuunsysteem – de naam zegt het al een beetje – is niet specifiek gericht op één bepaalde ziekteverwekker, maar beschermt tegen verschillende indringers.

Het specifieke deel van ons immuunsysteem bestaat uit gespecialiseerde afweercellen. Dit tweede systeem doet er een paar dagen over om te reageren, maar valt de indringers heel gericht aan. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om kanker- en virusgeïnfecteerde cellen te elimineren. Ook kunnen ze grote hoeveelheden antilichamen, specifieke afweerstoffen, produceren. Het specifieke immuunsysteem past zich in de loop van het leven aan en maakt zo een sterk doelgerichte (specifieke) immuunreactie mogelijk. Dit tweede systeem heeft ook een goed geheugen. Speciale geheugencellen – die maar liefst 20 jaar oud kunnen worden – maken jaren later bij een nieuw contact met dezelfde ziekteverwekker een snelle en massieve tegenaanval mogelijk. Het hele systeem werkt zo goed dat je vaak niet eens gemerkt hebt dat je een infectie hebt opgelopen en met succes verdedigd bent. Ook bijzonder is de manier waarop het immuunsysteem onderscheid maakt tussen vreemde stoffen en de honderden celtypes waaruit ons lichaam bestaat. Lichaamsvreemde stoffen worden onmiddellijk herkend en opgeruimd.

Als u meer wilt weten hoe e.e.a werkt dan verwijs ik u graag naar onderstaande ca.18 min. durende video met de titel: Afweer: Hoe werkt ons immuunsysteem? De uitleg is ook voor leken goed te begrijpen en wordt geïllustreerd met bewegende beelden en vereenvoudigde diagrammen.
http://www.youtube.com/watch?v=hUqLaFrCAh4

Wat denkt u? Is het ongelooflijk ingewikkelde immuunsysteem in het menselijk lichaam toevallig ontstaan of ontworpen door een buitengewoon bekwame Meester- Ontwerper?

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Menselijk lichaam en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s