Het navigatievermogen van de zeeschildpad

Wetenschappers zijn al jaren geïntrigeerd door zeeschildpadden. Ze beschrijven de trek die deze reptielen van hun voedselterritorium naar hun neststrand maken als „een van de bijzonderste prestaties in het dierenrijk”.
Om de twee tot vier jaar komt het vrouwtje van de onechte karetschildpad (Caretta caretta) aan land om eieren te leggen, tot wel honderd per nest, die ze daarna in het zand verbergt. Als de eieren eenmaal uitgekomen zijn, gaan de kleine schildpadjes op weg naar de oceaan. Dan beginnen ze aan een ongelofelijke reis van bijna 13.000 kilometer. Jaren later, wanneer de vrouwtjes volwassen zijn, komen ze terug om eieren te leggen — precies op het stuk strand waar ze zelf uit het ei zijn gekropen!

Kenneth Lohmann (midden)

Kenneth Lohmann (midden)


Hoe navigeren zeeschildpadden?
„Het lijkt erop dat ze een soort magnetische kaart hebben geërfd”, zegt de bioloog Kenneth Lohmann (zie Foto 1) van de Universiteit van North Carolina (VS) in National Geographic News. Onderzoek wijst erop dat ze aan de hand van de buiging en de intensiteit van het aardmagnetische veld kunnen bepalen waar ze zich bevinden. Dit bijzondere vermogen stelt de weerloze schildpadjes in staat om te beginnen aan hun lange trek door de Atlantische Oceaan, „en dat doen ze alleen, zonder andere schildpadden te volgen”, zegt Lohmann. Het magnetisch veld van de aarde verschilt in bijna elk gebied. Het signaal is het sterkste in de buurt van de polen en het zwakste rond de evenaar. Volgens de onderzoekers is magnetisme daarom een logisch hulpmiddel voor zeeschildpadden bij het bepalen van hun locatie en zwemrichting.

De Zeeschildpad keert jaren later weer terug naar het gebied waar zijzelf is geboren

De Zeeschildpad keert jaren later weer terug naar het gebied waar zijzelf is geboren


Lohmann zei ook nog: “We geloven dat de dieren het unieke magnetische signaal van hun thuisgebied al vroeg in hun leven leren herkennen en die informatie later blijven gebruiken “.
Lohmann en zijn collega-onderzoekers hebben in de afgelopen jaren veel experimenten gedaan om de theorie over magnetische navigatie te onderbouwen. Zo toonden ze eerder aan dat het navigatievermogen van zeeschildpadden verstoord kan worden met kunstmatige magnetische velden.
Verder troffen ze in de hersenen van de dieren het magnetische mineraal magnetiet aan. De wetenschappers behandelen in hun studie ook de vraag waarom zeeschildpadden altijd terugkeren in hun geboortegebied om te broeden.
“Voor dieren die specifieke omgevingen en omstandigheden nodig hebben om te broeden is het risicovol om een nieuw terrein te verkennen”, aldus Lohmann. “Het lijkt erop alsof deze diersoorten daarom voor een eenvoudige strategie hebben gekozen. Ze gaan ervan uit dat een plek die goed genoeg was voor hun eigen geboorte ook goed zal zijn voor de geboorte van hun nageslacht.”

Wat denkt u? Is het navigatievermogen van de zeeschildpad door toeval ontstaan of is het ontworpen?

Hieronder een link naar een prachtige HD-video over de Zeeschildpad. Duizenden van hen arriveren tegelijk op het strand van een klein beschermd eiland in het Groot Barrièrerif in Australië.

https://docs.google.com/file/d/0B2JoFNMhUyVpTzc1TS1LaHVsTW8/edit

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Zeedieren en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s