De kleurrijke kasuaris — bewoner van het regenwoud

Foto 1 De kleurrijke Kasuaris heeft twee rode lellen aan zijn hals

Foto 1 De kleurrijke Kasuaris heeft twee rode lellen aan zijn hals

De helmkasuaris, met twee huidlappen aan zijn hals (zie Foto 1), weegt dertig tot zestig kilo. Het is een mooie maar solitair levende vogel die de dichte regenwouden van noordoostelijk Australië en Nieuw-Guinea bewoont. Het vrouwtje is als ze rechtop staat zo’n twee meter hoog en daarmee groter dan het mannetje, en ze is — voor een vogel heel ongebruikelijk — iets sprekender gekleurd dan het mannetje, dat buiten de paartijd wijselijk uit haar buurt blijft.
Foto 2. Het ei van de Kasuaris is groen.

Foto 2. Het ei van de Kasuaris is groen.

Na de paring legt het vrouwtje een reeks glimmende groene eieren (zie Foto2) , maar dan wandelt ze gewoon weg, en laat het aan het mannetje over de eieren uit te broeden en voor het broedsel te zorgen. Vervolgens paart ze met andere mannetjes die allemaal worden opgescheept met een legsel om voor te zorgen! De vaders zorgen ca. 9 maanden voor de kuikens totdat die voor zichzelf kunnen zorgen.
Ontbossing bedreigt de kasuarissen. In een poging hun aantal te vergroten is in een reservaat een fokprogramma met vogels in gevangenschap op gang gebracht. Het doel is de vogels weer in het wild los te laten als ze oud genoeg zijn. Ook let men er nu op dat de vogels gangpaden behouden om van het ene naar het andere bosgebied te trekken. Hoewel kasuarissen omnivoren (alleseters) zijn, eten ze voornamelijk fruit, dat ze in één keer opslokken. Zaden van meer dan honderd plantensoorten reizen zo onverteerd door de ingewanden van de vogel en worden door heel het woud in beschermende en voedzame mest verspreid. Volgens de deskundigen van het reservaat zou de kasuaris hierdoor wel eens een „hoeksteen-soort” in het ecologische systeem kunnen zijn, omdat er met het verdwijnen van de kasuaris ook een aanzienlijk aantal plantensoorten zou uitsterven.
Maar is de vogel gevaarlijk voor mensen?
Alleen als je zo dom bent om te dichtbij te komen. Eigenlijk vormen mensen een veel grotere bedreiging voor de kasuaris dan dat hij ooit voor hen is geweest. In het schemerdonker van het regenwoud zal de vogel je er met een diepe, grommende keelklank op attenderen dat hij in de buurt is. Wees gewaarschuwd; kom niet dichterbij. Naar alle waarschijnlijkheid zal de vogel door het kreupelhout de aftocht blazen, waarbij hij zijn harde helm gebruikt om zijn kop te beschermen. Maar als hij in het nauw wordt gedreven, gewond is of zijn jongen beschermt, zou hij kunnen aanvallen als je te dichtbij komt.
Foto 3 Kasuaris valt man aan. Foto 4 De klauw heeft scherpe nagels

Foto 3 Kasuaris valt man aan. Foto 4 De klauw heeft scherpe nagels

Dat overkwam de fotograaf Bert Hamminga in Oeganda . Hij had zijn spullen nog niet eens helemaal uitgepakt toen een Kasuaris hem aanviel. Hij kon zich gelukkig met een kastdeurtje beschermen (zie Foto 3) Je kunt maar beter geen trap krijgen van de van scherpe nagels voorziene drietenige klauwen. (zie Foto 4) In onderstaande vijf minuten durende video op YouTube zie je hoe een reporter gewapend met een ME-schild en een hark zich samen met twee parkwachters binnen de omheining van een dierenpark begeeft. De beide kasuarissen proberen heel moedig de mannen uit hun territorium te verjagen en de reporter is dan ook na deze ontmoeting zwaar onder de indruk van hun felle actie. De kasuaris is wel degelijk een dier dat ons respect verdient.
http://www.youtube.com/watch?v=YA58sS3x2Oo

De kleurige Kasuaris is een bijzonder dier

De kleurige Kasuaris is een bijzonder dier


Bescherming noodzakelijk
Ook de natuuronderzoeker David Attenborough heeft voor de BBC een prachtige documentaire over deze dieren gemaakt. In Australië worden ze ook Cassowaries genoemd. Volgens de laatste tellingen leven er nog circa 1500 exemplaren in de regenwouden van Australië. Als na een storm grote delen van het woud omver zijn gewaaid en de kasuarissen daar onvoldoende voedsel kunnen vinden, trekken ze naar de stad en bedelen daar bij de bevolking om voedsel. Sommige bewoners krijgen zelfs een band met deze vogels zodat die uit hun hand eten. Maar in de stad zijn ook de auto’s en honden die de vogels doden of verwonden. Kijk zelf ook hoe rangers dan dappere pogingen doen om deze mooie en sterke dieren te vangen en ze naar veiligere gebieden over te brengen waar ze wel voldoende voedsel kunnen vinden. Het is goed om te zien dat men er veel aan doet om deze bijzondere vogels te beschermen. Deze video duurt 48 min. en geeft een mooie indruk van de leefwijze van deze bijzondere schepselen.
http://www.youtube.com/watch?v=EUyxzAulkGk

Foto 6. De Kasuaris in zijn natuurlijke omgeving: het regenwoud.

Foto 6. De Kasuaris in zijn natuurlijke omgeving: het regenwoud.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Vogels en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s