Wie heeft het ontwerp van bij en bloem op elkaar afgestemd?

„Nergens in het plantenrijk is alles zo delicaat, precies en ingenieus ontworpen als bij deze levensbelangrijke kwestie van het veiligstellen van de bestuiving van bloemen”, schrijft de plantkundige Malcolm Wilkins.

Als de Schepper niet voor de bestuiving van planten had gezorgd door ze aantrekkelijk te maken, zouden miljoenen planten zich niet kunnen voortplanten.
Hoewel de wind ook een effectief hulpmiddel is voor de bestuiving van veel soorten bomen en grassen, hebben bloeiende planten die niet in grote concentraties groeien een efficiënter systeem nodig. Hoe wordt het stuifmeel van zulke planten overgebracht naar andere planten van dezelfde soort die kilometers verderop staan? Door een heel effectieve bezorgdienst waarin wordt voorzien door vleermuizen, vogels en insecten! Maar uiteraard doen ze dat niet voor niets.
De bloemen bieden deze bestuivers nectar aan — een heerlijk product dat niet te versmaden is. Telkens als de bezoeker aan de nectar nipt, wordt zijn lichaam met stuifmeelkorrels bepoederd. Wanneer hij daarna op zoek gaat naar nog een slokje nectar, neemt hij het stuifmeel mee naar de volgende bloem.
Insecten nemen het grootste deel van de bestuiving voor hun rekening, vooral in gematigde klimaatzones. Ze bezoeken elke dag talloze bloemen en voeden zich met nectar en stuifmeel. „Misschien wel de belangrijkste bijdrage die insecten aan het welzijn en de gezondheid van de mens leveren,” legt professor May Berenbaum uit, „is er een waarvoor ze maar weinig waardering oogsten, namelijk bestuiving.” Fruitbomen hebben gewoonlijk bloesems die van kruisbestuiving afhankelijk zijn om een goede oogst te kunnen voortbrengen. Het overbrengen van stuifmeel is dus heel belangrijk voor ons welzijn!

De bij wordt aangetrokken door de geurige olie op het bloemblad van de orchidee

De bij wordt aangetrokken door de geurige olie op het bloemblad van de orchidee

In onderstaand kort HD-filmpje ziet u hoe een bij een bijzondere orchidee bezoekt, als enige uit een vloeistofbad aan verdrinking weet te ontsnappen en hoe het ontwerp van de bloem er daarbij voor zorgt dat de bij de stuifmeelkorrels, zonder dat hij het zelf beseft, op zijn rug krijgt geplakt en daarmee vervolgens weer een andere bloem bestuift.

https://docs.google.com/file/d/0B2JoFNMhUyVpQ1czeW9DMnpaeXc/edit

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Insecten, Natuur, Planten en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s