Volvo ontwikkelde een uiterst lichte lithiumbatterij voor auto’s.

De eigenlijke batterij bestaat uit een op Lithium gebaseerde filmlaag die slechts 1mm dik is en aan beide zijden is afgedekt met carbonfiber. Meerdere batterijen worden tussen lagen carbonweefsel ingepakt en vervolgens met kunst hars geïmpregneerd en na uitharding ontstaat er een licht maar sterk materiaal. Volvo heeft er bijvoorbeeld al een klep voor de kofferbak van gemaakt (Zie Foto 1) .

Foto 1.  Een Volvo-medewerker toont het paneel met ingebouwde batterij dat het deksel van de kofferbak vervangt.

Foto 1. Een Volvo-medewerker toont het paneel met ingebouwde batterij dat het deksel van de kofferbak vervangt.

Het materiaal kan dan in elke passende kleur worden gespoten. Op onderstaande video kunt u ook zien dat er ook al een paneel voor onder de motorkap van is gemaakt. Ook de wielkasten kunnen van dit energie-opslagmateriaal worden vervaardigd. De batterijen kunnen nu dus eigenlijk worden verwerkt in de carrosserie van de auto. Hierdoor kunnen de zware conventionele batterijen vervallen, wordt ruimte bespaard en kan het totale gewicht van een elektrisch aangedreven auto met 15 procent omlaag worden gebracht. Deze panelen met batterijen kunnen uiteraard ook in anders aangedreven auto’s worden toegepast. Dit heeft uiteraard ook weer besparing op de brandstofkosten tot gevolg. De brandstofvoorraden in de aarde gaan weer wat langer mee en als ook het motorvermogen wordt aangepast zal ook de schadelijke uitstoot in de natuur verminderen. Een bijkomstig voordeel is dat de batterijen sneller kunnen worden opgeladen. Dit moet volgens mij maar zo snel mogelijk ook in andere auto’s worden toegepast. Al met al een goede uitvinding Volvo!
De video: http://www.youtube.com/watch?v=cMaprpJKcls
Meer foto’s: http://www.motorauthority.com/news/1087758_volvo-shows-body-panels-that-could-replace-batteries-in-electric-cars

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Techniek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s