Bladeren die in de herfst van kleur veranderen: een vernuftig ontworpen proces.

Hebt u zich ook wel eens afgevraagd hoe dat komt? Waardoor wordt bepaald of een blad in de herfst van groen naar geel, oranje of rood verandert?
Herfstkleuren maken deel uit van een proces waarbij bomen zich voorbereiden op de winter. De kortere herfstdagen geven de inwendige klok van de boom een signaal om te beginnen met het afsnijden van de toevoer van water en voedingsstoffen naar de bladeren. Elk blad reageert door een scheurlaag te vormen aan de basis van de bladsteel. Deze laag — die bestaat uit een kurkachtige stof — blokkeert alle circulatie tussen het blad en de rest van de boom en zorgt ervoor dat het blad uiteindelijk van de boom valt.

Bladeren verkleuren in de herfst

Bladeren verkleuren in de herfst

Tijdens dit proces beginnen carotenoïde kleurstoffen de bladeren hun gele of oranje kleur te geven. Die kleurstoffen zijn de hele zomer ook al aanwezig maar worden niet opgemerkt vanwege het overheersende bladgroen (chlorofyl) in de bladeren. De rode kleur daarentegen is voornamelijk afkomstig van anthocyaan, een kleurstof die de bladeren pas in de herfst produceren. In de herfst wordt het bladgroen afgebroken en gaan de gele en rode kleurstoffen een belangrijke rol spelen. Als er geen bladgroen meer over is, wordt een populierblad felgeel, maar kleurt een esdoornblad felrood.

Op zoek naar spectaculaire herfstkleuren
Als u natuurliefhebber bent zult u hebben opgemerkt dat het herfstlandschap van jaar tot jaar en van plaats tot plaats enigszins verschilt. Veel hangt af van de soort loofbomen die er in de streek zijn. Verschillende soorten esdoornbomen bijvoorbeeld leveren enkele van de mooiste roodtinten op. Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele soorten komen ook in Zuidoost-A zië en Indonesië in de vrije natuur voor en ze worden ook vaak in parken en tuinen aangeplant.
Nog een factor is het klimaat — de hoeveelheid anthocyaan die door de bladeren wordt geproduceerd is in grote mate afhankelijk van het weer. Tijdens heldere, zonnige dagen en koele nachten kunnen bladeren een maximale hoeveelheid anthocyaan produceren. De herfst in het Verre Oosten voorziet gewoonlijk in die omstandigheden. Vooral in landen in het Verre Oosten zoals Japan en Korea is men gek op de herfst. In Japan gaan mensen vaak „op jacht naar de herfstkleuren” — de uitdrukking voor de najaarsexcursies die worden gemaakt om de kunst van de natuur te kunnen bewonderen. Zowel Japan als Korea zijn bergachtige landen. Veel van de heuvels zijn er bedekt met een verscheidenheid aan loofbomen, waardoor bezoekers een ideale omgeving aantreffen voor het bekijken van de herfstkleuren.

herfst in japan
Een schitterend kringloopproces
Het hele proces waarbij bomen hun bladeren verliezen, is niet alleen mooi maar ook praktisch. Door hun bladeren te laten vallen, sparen ze water en energie in de winter. Ze ontdoen zich ook van giftige afvalstoffen die zich gedurende de zomer in de bladeren ophopen.
Wat gebeurt er met de talloze bladeren die op de grond vallen? Dankzij insecten, schimmels, wormen en andere dieren in de grond wordt al dit organische materiaal binnen korte tijd omgezet in humus, een onmisbaar bestanddeel van vruchtbare aarde. Nadat ze een indrukwekkend schouwspel hebben geboden, voorzien de gevallen bladeren dus ook in meststof voor nieuwe groeikracht in het voorjaar! Kunt u zich een mooier kringloopproces voorstellen? Voor mij bewijst het dat de Grote Ontwerper Jehovah God het aangename en het nuttige op een ideale manier heeft weten te combineren. Hij houdt kennelijk van u en mij en wilde dat wij zouden genieten van de afwisselende en verrukkelijke kleurenpracht van zijn scheppingswerken.

Herfstkleuren in Japan

Herfstkleuren in Japan

Bergmeertje in Japan

Bergmeertje in Japan

Fukushima, Japan

Fukushima, Japan

Kleurig herfstblad

Kleurig herfstblad

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Natuur, Planten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s