Een groentetuintje op Mars?

De organisatie Mars One wil een nederzetting op Mars bouwen die nog voor 2025 door de eerste mensen bewoond moet gaan worden. Saillant detail: de mensen die straks als eersten voet op Mars gaan zetten, zullen nooit meer op aarde terugkeren. Mars One doet – om de kosten laag en de missie haalbaar te houden – namelijk niet aan retourtjes Mars. Er worden enkel enkeltjes uitgegeven. Wat bezielt de mensen die zich daar voor opgeven? Twee van de deelnemers in spe werden geïnterviewd door scientias. U kunt het hele artikel zelf lezen op:
http://www.scientias.nl/bezielt-mensen-mars-one-voorgoed-mars-willen/91760

Paul de Vries

Paul de Vries

De eerst geinterviewde is Paul de Vries, 23 lentes jong, woonachtig in Haarlem en naar eigen zeggen “hartstikke single”. Hij studeerde geschiedenis en richt momenteel een eigen bedrijf op dat zich bezighoudt met vertical farming. Een hele uitdaging. Maar De Vries wil meer. “Mars One is één geweldig avontuur: je brengt de rest van je leven door op een andere planeet!”
Wim Dijkshoorn

Wim Dijkshoorn

Minstens zo enthousiast is Wim Dijkshoorn, derdejaars student culturele antropologie in Nijmegen. Ook hij meldde zich – weliswaar na lang wikken en wegen – aan. “Ik heb er lang over na moeten denken. Als je wordt gekozen, moet je tenslotte alles opgeven. Natuurlijk kan ik ook op aarde blijven en hier hele mooie dingen doen, maar daar kan ik een hele nieuwe start maken en dat lijkt me een hele bijzondere uitdaging.”
Planten zijn belangrijk om te kunnen leven
“Eén van de grootste uitdagingen word het in leven houden van de planten,” voorspelt De Vries. “We weten niet hoe planten daar gaan reageren.” Dijkshoorn sluit zich daarbij aan. “Planten zijn een basisbehoefte,” stelt hij. Het is onmogelijk om voor een leven lang voedsel mee te nemen, dus moet dat voedsel daar verbouwd worden. Ook voor andere basale behoeften (zoals water, maar ook kunstmest voor de planten) moeten de astronauten zelf gaan zorgen. In andere woorden: de nederzetting moet zelfvoorzienend worden. “Daar staat of valt het hele project mee,” voorspelt Dijkshoorn.
Planten hebben water nodig
Ik denk dan: Misschien moeten deze jonge avonturiers toch nog wat meer nadenken over de gevaren van het leven op Mars. Zoals ik in mijn recente artikel De aarde neemt een unieke plaats in onder de planeten al vermeldde is het niet alleen de lage luchtdruk die problemen veroorzaakt. Ook met de watervoorziening op Mars is het heel slecht gesteld. De Vries houdt zich hier op aarde met vertical farming bezig. Dat is, voor zover mij bekend, een methode om planten tegen een vertikale wand te laten groeien. Hier op aarde vormt dat geen probleem omdat er overal voldoende water aanwezig is. Maar hoe is dat op Mars? Ik vond daarover enige feiten op onderstaande site:
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131001091203.htm
Ik citeer daaruit: ”Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science op 27 september, blijkt dat volgens de observaties van de NASA rover Curiosity, de oppervlaktelaag van de Gale krater nabij de evenaar van Mars een watergehalte heeft van ongeveer twee procent, dat is aan de onderkant van de vorige schattingen. …. Eerdere schattingen van de hoeveelheid water op orbitale basis varieerden tussen 2 en 12 procent. Deze schatting was voornamelijk gebaseerd op metingen van de Mars Odyssey sonde… Het belangrijkste observatie- apparaat bij de nieuwe studie van de oppervlaktelaag van Mars is Curiosity’s Chemcam laser spectrometer. Dit schiet laserpulsen naar de te onderzoeken materialen, en onderzoekt dan spectroscopisch de resulterende flitsen. Chemcam kan met behulp van laserpulsen zijn omgeving op een afstand van ongeveer zeven meter bestuderen.”
Deze nieuwe schatting van het watergehalte op Mars valt dus wel even tegen. Als de Vries van plan is om op Mars een groentetuintje aan te leggen (uiteraard met van de aarde meegenomen zaadjes of plantjes) dan lijkt mij dat geen eenvoudige zaak. Ik ben dan ook bang dat zijn plantjes ‘szomers bij gebrek aan water zullen verdorren en in de barre winters op Mars zullen bevriezen.
Een koude ijswoestijn.
Op Mars kan het in de winter namelijk buitengewoon koud worden. Op Wikipedia lees ik over het klimaat op Mars: “ De oppervlaktetemperatuur op Mars kan tussen – 140 °C (in de poolwinter) tot 20 °C (in de zomer) variëren.” Hebben deze jonge avonturiers zich wel gerealiseerd dat ze in een ijswoestijn terecht komen? Kou is direct verantwoordelijk voor onderkoeling en bevriezing. Bij afwezigheid van een warmtebron kan bovendien geen ijs gesmolten worden (om drinkwater te verkrijgen) waardoor kans op uitdroging bestaat. Verhongering is ook een risico: het menselijk lichaam heeft bij lage temperaturen meer voedsel en energie nodig om lichaamswarmte te handhaven en te kunnen bewegen.
En in de wetenschappelijke bladen worden desondanks beweringen gedaan als: “Op Mars heerst een met de aarde vergelijkbaar klimaat.” Of wat dacht u van deze: “Van alle planeten lijkt het klimaat op Mars het meest op dat van de Aarde.” Zo wordt de mythe van leven op een andere planeet tegen beter weten in in stand gehouden.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Aarde, Planten, Ruimtevaart en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.