Tandwielen ontdekt in insect

De dwergcicade of bladspringer maakt gebruik van in elkaar grijpende tandraderen om zijn achterpoten op exact hetzelfde moment naar achter te kunnen schoppen en kan mede daardoor enorm snel accelereren. Wetenschappers uit Bristol en Cambridge hebben met deze ontdekking voor het eerst aangetoond dat tandwielen ook in de natuur voorkomen. Er werd altijd vanuit gegaan dat de mens de uitvinder is van deze techniek, maar nu blijkt dat het ontwerp reeds eerder in de natuur aanwezig was.

De cicade beschikt over een tandradmechanisme en grote springkracht

De cicade beschikt over een tandradmechanisme en grote springkracht


De dwergcicade (zie Foto 1) heeft namelijk, daar waar zijn achterpoten bij elkaar komen, getande gebogen beenderstroken die zich tijdens de sprong langs elkaar afwikkelen. (zie Foto 2) Hierdoor kunnen zijn beide poten, op het moment dat hij afzet om een sprong te maken, nagenoeg synchroon bewegen. De onderlinge afwijking is slechts 30 miljoenste van een seconde, dat is dus te verwaarlozen.

tandrad3

De onderzoekers maakten gebruik van slowmotion-beeldopnames om de precieze beweging van de sprong vast te leggen. Hoe snel is nu zijn acceleratie of versnelling? In de bijgaande video vertelt de onderzoeker dat in slechts 0,001 sec een snelheid van 5m/s wordt bereikt. Dat komt overeen met 18 km/h. ( De onderzoeker noemt een snelheid van 11 á 12 miles per uur). Met deze gegevens kunnen we de versnelling a uitrekenen. V = a. t dus a = V : t Als we de genoemde waardes invullen vinden we a = 5 : 0,001 = 5000 m/sec². De g-kracht of de vrijevalversnelling door de zwaartekracht op aarde is daarmee vergeleken slechts ca. 10 m/sec² (Precieser: In Nederland 9,81 m/s².) We bemerken dus dat dit insect de ongelooflijke versnelling van 500 g kan bereiken. Hieronder de video met het verhaal van de onderzoeker en de door een microscoop gemaakte beelden van het springende insect. Zijn 5-jarige kleinzoon vond het diertje in de tuin. De onderzoeker en zijn team onderzochten het en ontdekten een tot nu toe onbekend staaltje van ontwerp in de natuur. Het filmpje toont tevens hoe kinderen op een leuke manier betrokken kunnen worden bij een videoproject met in het water levende diertjes. Duur: 3:42 min.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Insecten, Natuur, Techniek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tandwielen ontdekt in insect

  1. Gea zegt:

    Wat weer een apart schepseltje, en gelukkig zijn er mensen die daar onderzoek naar doen zodat wij dat weer kunnen zien.

Reacties zijn gesloten.