Waarom zou u geloven in een Intelligente Schepper?

Deze blog gaat over ‘Ontwerp in de natuur”. Als we in de natuur ingenieus ontworpen zaken aantreffen dan is de logische conclusie dat er ook een Ontwerper moet zijn geweest die ze heeft gemaakt. Zonder een Intelligente Ontwerper ontstaan er geen gecompliceerde ontwerpen. Die ontstaan nimmer toevallig. Ja, als we tijdens een wandeling langs de rivier daar een eenvoudige kiezelsteen aantreffen zullen we nog wel kunnen geloven dat die daar toevallig is terechtgekomen. Maar als we even verder een horloge zien liggen dan gelooft niemand meer dat die daar door het toeval is terechtgekomen. Als we het horloge oprapen zien we dat het horloge een complex mechaniek met in elkaar draaiende tandraderen heeft. Zo’n complex voorwerp is niet door toeval ontstaan. Daar was intelligentie voor nodig. Het moet door een bekwame horlogemaker gemaakt zijn. Het zou onzin zijn om te beweren dat het horloge zomaar toevallig vanzelf is ontstaan.

Complex ontwerp vereist een Maker.

Complex ontwerp vereist een Maker.


Volgens de evolutietheorie zouden alle levensvormen echter wèl toevallig ontstaan zijn. Evolutionisten zullen nu wellicht tegenwerpen dat behalve toeval ook natuurlijke selectie een drijvende kracht in het evolutieproces is, maar natuurlijke selectie kan alleen maar selecteren uit reeds bestaande eigenschappen. Om te beweren dat toeval en “natuurlijke selectie” dit samen gedaan hebben is hetzelfde als beweren dat toeval hiertoe geleid heeft. Er is geen intelligentie van buitenaf betrokken bij natuurlijke selectie, het is slechts een natuurlijk proces dat die organismen verwijdert die niet voldoende toegerust zijn om te overleven en te reproduceren. Natuurlijke selectie, kan alleen gebruik maken van hetgeen er door toeval en willekeurige gebeurtenissen voor wordt aangeleverd. Het helpt soorten weliswaar om zich aan veranderende bestaansbehoeften aan te passen, maar kan geen nieuwe soort voortbrengen.

Dus blijft alleen het toeval over. En het toeval is ontzettend dom. Als u bij toeval een fles melk omstoot ontstaat er op de vloer niet toevallig de kaart van Nederland. Als u in een drukkerij een doos met letters laat vallen dan vormen die niet bij toeval de tekst van het Wilhelmus. Dat zal niet gebeuren, ook niet als u het uw verdere leven blijft proberen. Maar alle levensvormen hebben wel allemaal het in de genen ingebouwde DNA-boek. Dat is niet zomaar een willekeurig samengeraapt aantal letters, maar betekenisvolle intelligente informatie.

Alle eigenschappen van het kind zijn beschreven in het DNA-boek

Alle eigenschappen van het kind zijn beschreven in het DNA-boek

Het DNA is te vergelijken met een microscopisch boek dat uit miljoenen pagina’s bestaat. Alle eigenschappen van een schepsel worden daarin beschreven. Het bevat ook nog eens de precieze instructies voor de bouw van intelligente moleculaire machines, die zichzelf kunnen repareren en reproduceren. Wie heeft dat allemaal bedacht? De Psalmist David zei dit over de Schepper:

Gij hebt mij afgeschermd gehouden in de buik van mijn moeder.
Ik zal u prijzen omdat ik op een vrees inboezemende wijze wonderbaar ben gemaakt.
Uw werken zijn wonderbaar,
Zoals mijn ziel zeer wel weet.
Mijn beenderen waren voor u niet verborgen
Toen ik in het verborgene werd gemaakt,
Toen ik in de onderste delen der aarde werd geweven.
Uw ogen zagen zelfs het embryo van mij,
En in uw boek waren alle delen ervan beschreven,
Met betrekking tot de dagen dat ze werden gevormd
En nog niet één onder ze er was.

̶ Psalm 139: 13-16

Woeste golven tonen Gods macht.

Woeste golven tonen Gods macht.

Zijn er naast het DNA nog andere bewijzen voor het bestaan van een Intelligente Schepper? Ja, overal om ons heen kunnen we bewijzen zien dat er een Schepper is die wijs, machtig en liefdevol is. Welke bewijzen zijn dat, en hoe overtuigend zijn ze? Gods eigenschappen zijn duidelijk te herkennen in wat hij heeft gemaakt.
Alles wat geschapen is, van het kleinste tot het grootste, laat niet alleen zien dat er een Schepper is maar ook dat hij prachtige eigenschappen heeft. Blijkt uit het intelligente ontwerp dat in
de natuur zo duidelijk waarneembaar is niet Gods wijsheid? Blijkt uit de sterrenhemel en de woeste golven van de zee niet zijn macht? En blijkt uit de verscheidenheid aan voedsel waar we van kunnen genieten en uit de schoonheid van een zonsopgang of een zonsondergang niet zijn liefde voor de mens?
Hij laat ons genieten van een enorme verscheidenheid aan voedsel

Hij laat ons genieten van een enorme verscheidenheid aan voedsel

We kunnen genieten van kleuren en een mooie zonsondergang

We kunnen genieten van kleuren en een mooie zonsondergang

Hoe duidelijk zijn de bewijzen? Ze zijn zo duidelijk dat mensen die ze niet zien en die weigeren in God
te geloven niet te verontschuldigen zijn. We zouden dat als volgt kunnen illustreren: Stel dat een chauffeur een verkeersbord negeert waarop staat: „Omleiding— Sla linksaf”. Een politieagent houdt hem aan en begint een boete uit te schrijven. De chauffeur voert aan dat hij het bord niet heeft gezien. Maar dat haalt niet veel uit want het bord is duidelijk zichtbaar, en er mankeert niets aan zijn ogen. Bovendien heeft hij als bestuurder de verantwoordelijkheid om op zulke borden te letten. Zo is het ook met de bewijzen voor Gods bestaan. Ze zijn voor iedereen duidelijk te zien.
Als iemand ze negeert, is dat niet te verontschuldigen.

Een nierspecialist vertelt over haar geloof.

Celine Granolleras (nierspecialist) zag bewijs voor ontwerp in het menselijk lichaam.

Celine Granolleras (nierspecialist) zag bewijs voor ontwerp in het menselijk lichaam.

Celine Granolleras uit Frankrijk heeft zich als arts gespecialiseerd in nieraandoeningen. In 1990 begon ze onderzoek te doen naar het medisch gebruik van recombinanterytropoetine (epo) om de aanmaak van rode bloedcellen in onze botten te stimuleren. In die tijd was dat een relatief nieuw onderzoeksgebied. Lange tijd had ze geen enkele belangstelling voor het geloof, maar na de aanslag op het World Trade Center in New York begon ze zich af te vragen hoe het kwam dat er zo veel slechtheid was. Ze begon de Bijbel te lezen en kwam tot de conclusie dat er een Schepper is die om ons geeft.

Vond u het als arts moeilijk om in een Schepper te
geloven?

Nee, ik had veel respect voor het ingewikkelde ontwerp van ons lichaam. Het is bijvoorbeeld heel indrukwekkend hoe onze nieren de hoeveelheid rode cellen in ons bloed reguleren.

Kunt u daar iets meer over vertellen?
Zoals veel mensen weten, transporteren rode bloedcellen zuurstof. Als iemand veel bloed verliest of zich op grote hoogte bevindt, krijgt het lichaam een tekort aan zuurstof. In onze nieren
zitten zuurstofsensoren. Als die in het bloed een zuurstoftekort detecteren, activeren ze de productie van epo. De epospiegel in het bloed kan dan wel duizend keer zo hoog worden. Epo stimuleert het beenmerg om meer rode bloedcellen aan te maken, waardoor er meer zuurstof getransporteerd kan worden. Wat een prachtig systeem! Ik heb dit proces heel lang bestudeerd, maar eigenaardig genoeg heeft het tien jaar geduurd voordat ik inzag dat alleen God zo’n verfijnd systeem zou kunnen ontwerpen.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Menselijk lichaam, Natuur, Zee en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s