Plantengroei geeft mens en dier voedsel

Het plantenleven in zijn talloze variëteiten is onontbeerlijk voor al het dierlijke en menselijke leven. De bijbel beschrijft dat de plantengroei eerder tot bestaan kwam dan de dieren en geeft te kennen dat de Schepper er een bedoeling mee had om eerst de plantengroei voort te brengen, want hij zei tegen de eerste man en vrouw: „Ziet, ik heb u alle zaaddragende plantengroei die op de oppervlakte van de gehele aarde is, en elke boom waar zaaddragende boomvrucht aan zit, gegeven. U diene het tot voedsel. En aan al het wild gedierte der aarde en aan elk vliegend schepsel van de hemel en aan alles wat zich op de aarde beweegt, waarin leven als een ziel is, heb ik alle groene plantengroei tot voedsel gegeven.” — Gen. 1:29, 30.
We kunnen de Schepper terecht dankbaar zijn voor de enorme verscheidenheid aan voedsel. Onze Schepper zorgde voor diverse smakelijke groenten en allerlei gezond fruit om er van te genieten. Geef ze wat zonlicht en wat water en ze groeien welig! Wie zich een beetje verdiept in het achterliggende chemische proces van fotosynthese zal ongetwijfeld bewondering krijgen voor de ingenieuze wijze waarop dit proces verloopt. Het moet werkelijk ontworpen zijn door een Meester-Chemicus. Veel van de systemen die de Schepper heeft gemaakt, werken trouwens ook automatisch. Een zaadje ontkiemt, waarna er een plant groeit en vruchten draagt. Dan sterft ze, en al haar bestanddelen vallen op een niet-vervuilende manier uiteen, klaar om opnieuw gebruikt te worden. Dat is recyclen op z’n best! Geen giftige vervuiling! Daar kunnen menselijke producenten nog wat van leren!
In onderstaande HD-video zijn beelden van groeiende planten met tussenpozen gefilmd (met zogenaamde “Timelapse”) Dingen die normaal te langzaam gebeuren om zichtbaar te zijn kunnen dan versneld worden weergegeven, zodat we bijvoorbeeld heel mooi kunnen zien hoe uit een zaadje in de grond zich eerst een scheut ontwikkelt die vervolgens tot een plant uitgroeit. Het zijn wonderschone beelden waardoor uw waardering voor de Ontwerper van al dit moois ongetwijfeld zal toenemen.
Ik wens u veel kijkplezier met de prachtige video “Macro Timelapse” van Daniel Csobot.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Aarde, Natuur, Planten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.