Doorbraak: Door brein bestuurde arm en hand

Als u mijn artikel over Spieren heeft gelezen dan kon u daarbij o.a. ook een video bekijken van een kunsthand voor personen die meerdere vingers misten. Bij deze hand kon men de vingers bewegen door alleen de pols te bewegen. Ik vond nu echter ook een interessante video waarin nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstarmen en handen wordt getoond. Het betreft hier electronisch aangedreven armen en handen, maar het wonderlijke is dat deze ledematen worden aangestuurd door het brein. Vijf jaar geleden werd een experiment uitgevoerd met een aap die met zijn brein een kunstarm bestuurde om daarmee voedsel te pakken en het naar zijn mond te brengen. In 2012 volgde een geslaagde toepassing bij een mens, de van TV bekende vrouw Jan Sherman die, door een ziekte, in slechts twee jaar tijd bijna geheel verlamd was geworden en alleen nog de spieren van haar hoofd en nek kon gebruiken.

brein stuurt hand
Zij gaf de onderzoekers toestemming om een operatie aan haar hoofd te verrichten, waarbij er twee sensoren in die delen van de hersenen werden aangebracht welke normaal de armen en handen besturen. Aan de buitenkant van haar schedel kreeg zij aansluitingen voor apparatuur. Deze vrouw wordt vijf maanden later opnieuw geïnterviewd en blijkt, na een leerproces, in staat om met haar brein een kunstarm, met daaraan een soort robot hand, aan te sturen en zij geeft ons en de interviewer van CBS-News een demonstratie van wat ze er nu mee kan.( Zie Foto 1 (Klik er op voor vergroting)) Het complete verhaal vindt u hieronder. (Duurt 12 min.)
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=50148119n

Bewondering voor de Ontwerper van het brein.
Ik kreeg bij het zien van bovengenoemde video niet alleen meer bewondering voor de wetenschappers die blijkbaar het complexe menselijk brein steeds beter leren doorgronden, maar ook voor de Maker of Ontwerper van het brein. Uw brein regelt het functioneren van uw lichaam. Het stelt u in staat nieuwe begrippen te leren, nieuwe talen zelfs, en het slaat de herinneringen uit uw hele leven op en roept ze terug. Is het ook niet wonderlijk dat het brein zó ontworpen is dat het, zelfs wanneer ledematen ontbreken, toch nog de signalen kan produceren waarmee technici hulpapparaten kunnen aansturen? Ik vergelijk de in de video getoonde situatie voor het gemak even met een computergestuurd apparaat: de programma’s of de software zitten in het brein, maar dit kan, zelfs als belangrijke verbindingskabels (de zenuwen of de spieren) zijn doorgeknipt, toch de in een noodsituatie aangebrachte onderdelen van de hardware (de kunstledematen) weer aansturen.
Uitvinders gevraagd
Ik hoop dat men ooit ook in staat zal zijn om de dure en ingrijpende hersenoperatie overbodig te maken. Wellicht kan het ook met een uitwendig op het hoofd plaatsbaar toestel. Er is door NeuroSky in Silicon Valley gewerkt aan een systeem waarbij de signalen van het brein worden versterkt en van ruis worden ontdaan met behulp van de nu reeds verkrijgbare Mindwave hoofdband (zie Foto 2) Er zijn nu ook al tientallen toepassingen verkrijgbaar bij MindTec waaronder een Starterkit om er zelf mee te experimenteren. Wellicht kan de Mindwave met speciale software ook worden gebruikt voor het aansturen van kunstarmen en –handen. Bekijkt u zelf eens de demo waarbij een man met zijn brein een speelgoedhelicopter kan laten opstijgen. Maar pas op, dit wordt niet alleen voor speelgoed gebruikt. Er staan op youtube.com ook al toepassingen waarbij een record werd gevestigd doordat het menselijk brein een hijskraan bestuurde die met een hefmagneet een Volkswagen van de grond tilde. Veel mensen experimenteren momenteel met deze apparaatjes en er worden steeds meer nieuwe toepassingen gevonden.

Foto 2. De Brainwave hoofdband (Klik voor vergroting)

Foto 2. De Brainwave hoofdband (Klik voor vergroting)


Werkelijke troost voor gehandicapten.
Welbeschouwd is de verlamde vrouw uit de eerste video ondanks de mogelijkheden van haar met haar brein bediende kunstarm toch nog erg gehandicapt. Is er voor haar en ook die talrijke andere slachtoffers die door oorlogen hun ledematen hebben verloren een betere troost en hoop voor de toekomst? Ja, de Ontwerper van het menselijk lichaam is tot grootse dingen in staat! Hij heeft voorzieningen getroffen om onder zijn beloofde Koninkrijk alle ziekten te genezen en alle handicaps ongedaan te maken. Tijdens zijn aardse bediening gaf zijn Zoon Jezus Christus zelfs al een voorproefje van wat hij als onze Loskoper en Geneesheer zal doen tijdens zijn duizendjarige regering, waar we onderdanen van kunnen worden als we zijn beginselen zo goed mogelijk in ons leven proberen toe te passen. Hij genas zieken en gehandicapten, wekte doden op, gaf menigten te eten en beheerste zelfs de elementen (Matth. 8:26; 14:17-21; Luk. 7:14, 15). Bovendien deed hij dat niet om met zijn autoriteit en kracht te pronken, maar om zijn medegevoel en liefde te tonen. „Ik wil het”, zei hij tegen een melaatse die hem om genezing smeekte (Mark. 1:40, 41). Tijdens zijn duizendjarige regering zal Jezus datzelfde medegevoel tonen — maar dan op wereldomvattende schaal.
Een vraag voor hen die (nog) in evolutie geloven.
Waarom hebben mensen een grote, flexibele prefrontale schors, die tot hogere mentale functies bijdraagt, terwijl dit gebied bij dieren rudimentair is of ontbreekt? Het contrast is zo groot dat biologen die beweren dat wij geëvolueerd zijn, spreken over de „mysterieuze explosie in hersenomvang”. Richard F. Thompson, hoogleraar in de biologie, geeft ten aanzien van de buitengewone expansie van onze hersenschors toe: „Tot dusver hebben wij er nog geen al te duidelijk begrip van waarom dit is gebeurd.” Zou de reden gelegen kunnen zijn in het feit dat de mens met deze weergaloze hersencapaciteit is geschapen?

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Techniek, Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s