De schokabsorberende kop van de specht.

De Zwarte specht hakt een nest in de boom

De Zwarte specht hakt een nest in de boom

● Mensen krijgen al een hersenschudding als ze worden blootgesteld aan G-krachten van tussen de 80 en 100. Maar een specht die met zijn snavel tegen de stam van een boom hamert, krijgt een kracht van ongeveer 1200 G te verwerken. Hoe komt het dat de specht geen hersenschudding krijgt en zelfs geen hoofdpijn?
Wetenswaardigheid: Onderzoekers hebben vier structuren in de kop van de specht ontdekt waardoor die schokken kan absorberen:
1. Een sterke maar flexibele snavel
2. Een lang dun tongbeen vormt een elastische ondersteuning die doorloopt over de hele schedel Doordat het tongbeen rond de kop en de nek onder de losse huid cirkelt heeft de tong genoeg extra lengte om ongeveer 15 centimeter naar binnen te kunnen in het hol van meneer de larf binnen in een boomstam.
3. Een gedeelte met sponsachtig bot in de schedel. Dit materiaal heeft het vermogen om schokken in zeer korte tijd te absorberen en zich direct daarna weer tot de originele staat te herstellen.
4. Ruimte voor een laag hersenvocht tussen de schedel en de hersenen
Deze elementen vangen de schokken op, waardoor de specht wel 22 keer per seconde tegen een boom kan hameren zonder dat zijn hersenen beschadigd raken.
De eigenschappen werden nagebootst.
Geïnspireerd door de kop van de specht zijn onderzoekers erin geslaagd een cilinder te ontwikkelen die bestand is tegen een kracht van wel 60.000 G. Om de vervormingsweerstand van de snavel na te bootsen, gebruikten ze een cilindervormige stalen behuizing aan de buitenzijde. De eigenschap van het tongbeen om mechanische krachten te verdelen werd nagebootst door een laag rubber in die cilinder en de cerebrospinale vloeistof in de schedel door een aluminiumlaag. Het sponsachtige botmateriaal werd nagebootst door dicht op elkaar gepakte 1-millimeter diameter glazen bolletjes, waarin de fragiele electronica verpakt zit. (Zie ook de pagina uit het blad New Scientist onderaan) Deze combinatie zou onder andere kunnen leiden tot een betere bescherming van vluchtrecorders, die momenteel hooguit bestand zijn tegen 1000 G. Kim Blackburn, onderzoeker aan de Universiteit van Cranfield (Verenigd Koninkrijk), noemt dat wat over de kop van de specht ontdekt is „een fascinerend voorbeeld van de manier waarop de natuur geavanceerde, gecombineerde structuren ontwikkelt om problemen op te lossen die op het eerste gezicht onoverkomelijk lijken”.

Een Bonte specht in zijn hol

Een Bonte specht in zijn hol

Wat denkt u? Is de schokdempende kop van de specht door toeval ontstaan of is hij ontworpen? Bedenk: de specht ramt met zijn snavel vakkundig een gat in een gezonde boom om er een nest in te maken of met zijn lange tong larven uit de door hen gegraven gangen te halen. De evolutie stelt dat er een eerste vogel moet zijn geweest die op het idee kwam om dit te gaan doen. De vraag is natuurlijk: hoe en waarom zou de eerste vogel die toch veel gemakkelijker een nestje van takjes, twijgjes en blaadjes kon maken op de voor hem onlogische en absurde gedachte zijn gekomen een gat in het harde hout van een boom te pikken? Dat was geen intelligent idee van die vogel – hij moet er ofwel door overleden zijn of er anders vreselijke hoofdpijn van hebben gekregen. Het zal ook duidelijk zijn dat van een toevallige onafhankelijke geleidelijke ontwikkeling van de verschillende lichaamsdelen geen sprake kan zijn geweest. Hij moet zijn hele schokdempende snavel-kop-constructie op hetzelfde moment gereed hebben gehad om er mee te kunnen timmeren. Dit alles wijst eerder op doordacht ontwerp van de Wijze Schepper dan op geleidelijke evolutie.

Bron: http://www.newscientist.com/data/images/ns/cms/dn20088/dn20088-1_811.jpg

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Intelligent Design, Natuur, Vogels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s