Meer over symbiose bij het koraalrif

Het Groot Barriererif ligt nabij de kust van Australië.

Het Groot Barriererif ligt nabij de kust van Australië.

Op deze blog verscheen eerder al een artikel met de titel Koraal — Een wonder van symbiose.(U vindt het met de zoekmachine rechtsboven)
Daarin lag de nadruk op de samenwerking tussen het koraal, wat een dier is en de algen die als planten in de holten van de kalkskeletten van deze poliepen groeien. Omdat velen blijkbaar belangstelling voor dit onderwerp hebben, heb ik deze keer nog een interessante video over dit onderwerp voor u gevonden.
In de Stille Zuidzee, tussen Australië en de Solomon-eilanden ligt het Groot Barrière-rif. Het bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden die zich langgerekt uitstrekken over 2600 kilometer. (zie kaart) Tegen de kusten bevinden zich de prachtigste koraalriffen. In deze omgeving leven duizenden kleurige schepselen van allerlei soorten dieren met elkaar samen. Deze vorm van met elkaar samenleven wordt dus symbiose genoemd. U ziet bijvoorbeeld in deze video hoe grote vissen hun bek opendoen opdat die schoongemaakt kan worden door kleinere vissen of garnalen. De poetsers zwemmen, zonder vrees om opgegeten te worden, in de bek van de grote vis rond om daar hun reinigende taak te verrichten. Leuk is het om te zien hoe ook de filmende duikers hun mond opendoen en deze poetsgarnalen dan ook zelfs de mond van mensen binnengaan.
Deze poetsgarnaal kruipt zelfs in de mond van de duikster

Deze poetsgarnaal kruipt zelfs in de mond van de duikster

Een ander voorbeeld van symbiose is de samenwerking tussen een grondel en een kleine bulldozergarnaal die in hetzelfde hol wonen. De bulldozergarnaal heeft deze naam omdat hij de steentjes die in het hol zijn gerold steeds weer netjes naar buiten duwt. Als de garnaal zich buiten het hol waagt zal hij, via een van zijn voelsprieten, steeds contact houden met de staart van de vis. Als er dan een vijand nadert waarschuwt de vis, met een snelle beweging van zijn staart de garnaal. Die voelt dat en zal zich dan ogenblikkelijk weer terugtrekken in het veilige hol.

De bulldozergarnaal en de grondel leven in symbiose

De bulldozergarnaal en de grondel leven in symbiose

Wat denkt u? Hebben dieren en de vissen of planten waar ze mee samenwerken zo’n verbluffend, ongelofelijk ingewikkeld levenonderhoudend systeem zelf kunnen ’uitvinden’, of hebben we hier te maken met een van de vele bewijzen van ontwerp?

In circa 14 minuten ziet u niet alleen vele bijzonder fraaie dieren en planten die op en om het rif leven, maar ook de pogingen die onderzoekers doen om meer begrip van het ecologisch systeem te krijgen, waardoor ze het rif beter zullen kunnen beschermen. Het zou namelijk bijzonder jammer zijn als al deze mooie levensvormen zouden verdwijnen.
De video met de titel Coral Reef Adventure kunt u hieronder bekijken:

Zelf het koraalrif bekijken.
Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om zelf met duikapparatuur in het water af te dalen en de wonderen van het dierlijk leven nabij het koraalrif van nabij te zien. Waarom zou u er dus nu niet even ontspannen voor gaan zitten om ook onderstaande video die 8 min. duurt rustig op u te laten inwerken.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Zee, Zeedieren en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s