De majestueuze schoonheid van de kosmos

Ook de sterren hebben een Ontwerper.

Ook de sterren hebben een Ontwerper.

De gedachte dat het heelal door toeval is ontstaan, vereist geloof in wat wetenschappers beschrijven als veel „gelukkige toevalligheden” of „coïncidenties”. Het heelal bestaat bijvoorbeeld uit grote hoeveelheden van de eenvoudigste atomen — waterstof en helium. Voor leven is echter niet alleen waterstof nodig maar ook een overvloed van ingewikkelder atomen, met name koolstof en zuurstof. Wetenschappers hebben zich afgevraagd waar die belangrijke atomen vandaan komen.
Is het louter een toevalligheid dat de complexe atomen die nodig zijn om leven in stand te houden, in bepaalde reuzensterren gemaakt worden? En is het louter toeval dat sommige van deze reuzensterren als supernova’s exploderen, waarbij ze hun schat aan zeldzame atomen uitspuwen? Sir Fred Hoyle, die bij deze ontdekkingen betrokken was, zei: „Ik geloof niet dat er één wetenschapper is die na het bewijsmateriaal te hebben onderzocht, niet de conclusie zou trekken dat de wetten van de kernfysica opzettelijk zijn uitgedacht.”

De ontwerper van de natuurwetten.
Anders dan sommigen denken, sluiten veel gerespecteerde geleerden het denkbeeld niet uit dat er een God bestaat — een Groot Brein achter de schepping van het heelal en de mens.
Beschouw eens twee voorbeelden die dit illustreren. Toen aan de hoogleraar wiskunde John E. Fornaess van de Princeton University werd gevraagd hoe hij over het bestaan van God dacht, antwoordde hij: „Ik geloof dat er een God is en dat God structuur in het heelal brengt op elk niveau, van elementaire deeltjes tot levende wezens tot superclusters van sterrenstelsels.”
De hoogleraar natuurkunde Henry Margenau van de Yale University zei ervan overtuigd te zijn dat de natuurwetten door God zijn geschapen en voegde daaraan toe: „God heeft het heelal uit het niets geschapen en bracht daarmee ook de tijd tot bestaan.” Vervolgens merkte hij op dat in het boek The Mystery of Life’s Origin drie geleerden uitleggen dat een Schepper een plausibele verklaring voor het ontstaan van het leven vormt. Deze zienswijze wordt ondersteund door de astronoom Fred Hoyle, die verklaarde dat te geloven dat de eerste cel bij toeval is ontstaan, neerkomt op te geloven dat een wervelstorm die over een vliegtuigkerkhof vol ongeordende onderdelen van uit elkaar liggende Boeings raast, weer een 747 zou kunnen produceren.

fred hoyle

Aan deze antwoorden kunnen de woorden van de bijbelschrijver Paulus worden toegevoegd:

„[Gods] onzichtbare hoedanigheden worden van de schepping der wereld af duidelijk gezien, omdat ze worden waargenomen door middel van de dingen die gemaakt zijn, ja, zijn eeuwige kracht en Godheid.” — Romeinen 1:20.

Onderstaande video laat slechts een klein deel zien van deze door de Hubble-telescoop waargenomen sterrenstelsels, maar wat een kleuren, wat een schoonheid.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Intelligent Design, Universum en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s