Ontwerp of toevallige evolutie? Het jachtluipaard of de cheetah vertoont alle kenmerken van doelbewust ontwerp.

Het jachtluipaard of Cheeta is op een bijzondere manier ontworpen.

Het jachtluipaard of Cheeta is op een bijzondere manier ontworpen.

Wanneer is het duidelijk dat iets ontworpen is? Dat wordt ons in het laatste deel (vanaf 44 min. 42 sec.) van de natuur film “Het verhaal over het leven dat nog niet verteld is” uitgelegd. Ter illustratie wordt de fiets bekeken. Ik citeer het nu volgende uit het commentaar bij de film: “Hoe weten we dat de fiets niet bij toeval is ontstaan maar ontworpen is? Een fiets is ontworpen, want zijn frame, de banden en de ketting moeten precies op de juiste plaats zitten en tegelijk volledig functioneren om er mee te kunnen fietsen. Een geleidelijke evolutie van elk onderdeel is onmogelijk. Het frame moet de juiste grootte hebben voor de wielen. De ketting moet de juiste lengte en sterkte hebben en de tandwielen de juiste diameter. Dit bewijst dat de fiets het product is van intelligentie, energie en tijd en niet van toeval. Een fiets zal zonder een aantal essentiële onderdelen ook nog wel kunnen functioneren, maar niet zoals het moet. Het ontwerp laat ook zien dat de ontwerper voorkennis bezat over hoe en waar zijn schepping zou functioneren en dat hij daarmee rekening hield tijdens het ontwerpen.
fiets
Jachtluipaarden of cheetah’s vertonen dezelfde kenmerken van ontwerp. Alle schepselen laten zien dat de ontwerper vóór hen reeds bestond en hen geschikt maakte voor de omstandigheden waaronder ze zouden komen te leven. Om succesvol te kunnen functioneren moeten alle delen samenwerken, wat bewijst dat ze alleen maar tegelijkertijd geschapen kunnen zijn. Het jachtluipaard heeft een groter neuskanaal dan andere grote katachtigen omdat ze extra zuurstof nodig heeft voor een hogere snelheid. Zijn ruggengraat is soepeler en zijn poten zijn naar verhouding langer en staan ook verder uit elkaar. Zijn klauwen en zoolkussens zijn gemaakt om bij hoge snelheid toch goed grip op de grond te behouden. En de verhouding tussen lichaamsgrootte en -gewicht is gunstiger dan bij andere grote katachtigen. Zijn speciaal ontworpen staart voorziet in evenwicht en helpt bij het snel wenden. Het grotere neuskanaal betekent dat zijn tanden kleiner zijn dan die van andere grote katten: grotere tanden hebben grotere wortels in het kaakbeen nodig. Als het ‘oerjachtluipaard’ op de evolutie van kleinere tanden moest wachten dan zouden zijn grotere tanden eerst moeten uitvallen zodat hij niet zou kunnen eten en zou uitsterven. Neuskanaal, tanden en kaakbeen moeten dus tegelijkertijd zijn ontworpen. De evolutietheorie van tijd plus toeval krijgt dat niet voor elkaar. Niet vereenvoudigbare mechanismen vereisen een intelligente ontwerper en doelmatig gerichte energie. Deze katten hebben een onvoorstelbare acceleratie. Een jachtluipaard verjoeg eens een indringer 1,5 km lang met een snelheid van 100 km per uur. Gewoonlijk rennen ze zo’n 70 km per uur over een afstand van 500m, waarna ze moeten uitrusten.

cheetah
Het idee dat een dier kan wachten op de evolutie van essentiële functies is absurd. Voor hun voortbestaan zijn jachtluipaarden afhankelijk van hun vermogens die alle direct moeten functioneren. Ook hun draagtijd is een bewijs dat ze ontworpen zijn. Ze werpen sneller dan andere grote katten en hun welpen wegen slechts 230 gram bij de geboorte. Bij leeuwen is dat 1400 gram en bij panters 450 gram. Hierdoor kan de zwangere moeder tijdens de draagtijd efficiënt blijven jagen. Dit alles wijst op doelbewust ontwerp. Toevallige evolutie kan dit niet bewerkstelligen. Ware wetenschap bewijst dat leven alleen uit ander leven ontstaat”. En zo is het ook: Dat ooit, toevallig, leven uit dode materie zou zijn ontstaan is slechts een onbewezen sprookje dat, ondanks vele pogingen, nimmer meer kon worden herhaald, ook niet als er intelligente chemici bij waren.

Noot:
Dit is een bijzonder mooie natuurfilm. Jammer vind ik het echter dat aan het eind een paar onjuiste leerstellige punten in het commentaar zijn verwerkt. Zo wordt er melding gemaakt van “een geloof dat ons redt van de straf van de hel”. Het woord “hel” komt in veel bijbelvertalingen voor, maar in andere bijbelvertalingen staat in dezelfde verzen “het graf”. De bijbelse” hel” is dus eenvoudig het graf waar iedereen na de dood eindigt. Het is geen plaats waar doden worden gestraft of gepijnigd. In welke toestand verkeren de doden? In Prediker 9:5 lezen we: “De levenden zijn zich ervan bewust dat zij zullen sterven; maar wat de doden betreft, zij zijn zich van helemaal niets bewust.”
Een andere onjuiste uitspraak is: “en de hemel zal uiteindelijk het thuisland worden voor een ieder die in Hem gelooft.” Er wordt inderdaad in het bijbelboek Openbaringen 5:9 en 10 en 14:1-3 gezegd dat er “ personen voor God zijn gekocht” die samen met het Lam op de hemelse berg Sion “als koningen over de aarde regeren”, maar het is duidelijk dat niet alle gelovigen naar de hemel gaan . Het aantal mederegeerders bedraagt slechts 144.000 en de overige gelovigen zullen als onderdanen van de hemelse regering op aarde in het herstelde paradijs mogen leven. Gods voornemen blijkt duidelijk uit Psalm 37:29: “De rechtvaardigen, die zullen de aarde bezitten, en zij zullen er eeuwig op verblijven.”

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Intelligent Design, Landdieren, Natuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s